Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Maturanti majú za sebou slovenčinu, v stredu ich čaká cudzí jazyk

Ilustračné foto Foto: TASR

Gymnazisti musia tento rok prvýkrát maturovať z vyššej úrovne cudzieho jazyka. Žiaci stredných odborných škôl majú aj naďalej na výber.

Bratislava 13. marca (TASR) – Maturanti majú za sebou prvý deň písomných maturít. Po slovenčine príde v stredu (14.3.) na rad test a esej z cudzieho jazyka. V školách sa začnú maturity tak ako dnes - testom o 9.45 h. Popoludní od 13.00 do 14.00 h budú maturanti písať esej.

Pri písaní slohu zo slovenčiny si dnes maturanti vyberali spomedzi štyroch tém. Na základe citátu Borisa Filana "Budeme sa prepadať od hanby, keď si spomenieme, na čo sme sa pozerali, čo sme čítali a čo sme počúvali" mohli maturanti písať diskusný príspevok o súčasných hodnotách. Zamyslieť sa mohli v úvahe na tému "Výdobytky modernej techniky – ovládame my ich alebo ony nás?". Na výber bol aj fiktívny beletrizovaný životopis "Som jednoducho smoliar" a charakteristika personifikovanej vlastnosti "Nemám ju rád/rada, ale musím s ňou žiť". Témy sa žrebovali pred 12.30 h v Slovenskom rozhlase. Na napísanie slohu mali maturanti 2,5 hodiny a požadovaný rozsah bol 1,5 až tri strany.

Žiaci na školách s vyučovacím jazykom maďarským mohli zo slovenčiny písať diskusný príspevok o dôležitosti skutočného priateľstva "Načo sú mi priatelia, mám Facebook", úvahu na tému "Keby som mal/mala krídla", rozprávanie "Bol to obyčajný deň?" alebo charakteristiku "Človek, ktorý vie, ako žiť".

Pri maturitách z cudzieho jazyka si stredoškoláci tému eseje nemôžu vyberať, zadaná bude len jedna téma pre tých, ktorí maturujú z úrovne B1 a jedna pre tých, ktorí maturujú z úrovne B2. Novinkou je rovnaká téma na danej úrovni pre všetky cudzie jazyky – anglický, nemecký, ruský, francúzsky, španielsky a taliansky. Test môžu písať maturanti v oboch úrovniach hodinu, vo vyššej úrovni B2 sa však vyžaduje viac slov. Stredoškoláci, ktorí si dobrovoľne vybrali druhý cudzí jazyk, budú z neho maturovať len ústne.

Gymnazisti tento rok prvýkrát musia maturovať z vyššej úrovne cudzieho jazyka. Žiaci stredných odborných škôl majú aj naďalej na výber. "Táto vyššia úroveň zvládnutia cudzieho jazyka predpokladá, že študenti budú cudzí jazyk samostatne využívať počas svojho akademického vzdelávania na vysokej škole. Aj to je dôvod, prečo sa táto náročnejšia úroveň zaviedla práve na gymnáziách," povedala minulý týždeň pre TASR riaditeľka Národného ústavu certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) Romana Kanovská.

Maturanti, ktorí si vybrali aj matematiku, sa s ňou popasujú vo štvrtok (15.3.). Žiaci budú mať na test dve hodiny.

Maturitný týždeň ukončia v piatok (16.3.) maďarčina a ukrajinský jazyk. Náhradné termíny písomných maturít sa uskutočnia 17. až 20. apríla.

Tento rok prvýkrát maturujú tzv. reformní žiaci, teda tí, ktorí nastúpili na strednú školu po nadobudnutí účinnosti školského zákona z dielne exministra Jána Mikolaja (SNS) z roku 2008.