Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Nový projekt dopĺňa znalosti ľudí, ktorí pracujú s utečencami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Projekt je určený ľuďom, ktorí pracujú v priamom kontakte s utečencami, ale nemajú zodpovedajúce vzdelanie v oblasti psychológie alebo psychiatrie.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Utečenci môžu trpieť rôznymi psychologickými problémami spôsobenými traumou. Upozorňuje na to projekt Post-traumatická integrácia občianskeho združenia Qualed. Vedomosti pracovníkov s utečencami v tejto oblasti má doplniť tréningový program, ktorý vznikol v rámci projektu. TASR o tom informovala členka združenia Alena Valjašková.

Projekt je určený ľuďom, ktorí pracujú v priamom kontakte s utečencami, ale nemajú zodpovedajúce vzdelanie v oblasti psychológie alebo psychiatrie. Osloviť by mal aj pracovníkov v organizáciách na pomoc utečencom a migrantom, v občianskych iniciatívach alebo v organizáciách, ktoré pomáhajú s azylovým procesom i so samotnou integráciou utečencov.

„Chceli sme týmto projektom upozorniť na skutočnosť, že trauma, ktorú si utečenci so sebou môžu priniesť, je často opomínaná téma,“ vysvetľuje Valjašková.

Pracovníci s utečencami sa môžu dovzdelávať prostredníctvom tréningového programu, ktorý vznikol v spolupráci s expertmi zo siedmich krajín Európy. Dostupný je bezplatne na online platforme. "Materiály nie sú určené na použitie ako diagnostické nástroje alebo ako náhrada pomoci, ktorú zabezpečujú lekári, psychologickí či sociálni pracovníci a experti,“ upozorňuje Valjašková.

V rámci projektu boli vytvorené informačné a tréningové materiály pre pracovníkov s utečencami a Sprievodca na zvyšovanie povedomia a tréningové moduly a aktivity. Projekt je spolufinancovaný Európskou úniou z programu Erasmus+.