Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Projekt DARUJME.sk spúšťa osvetovú kampaň na podporu online darcovstva

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Projekt spustila v roku 2012 organizácia Centrum pre filantropiu (CpF) s cieľom pomôcť neziskovému sektoru na Slovensku získavať finančné prostriedky od individuálnych darcov.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Osvetovú kampaň na podporu online darcovstva vo forme darcovských výziev spúšťa projekt DARUJME.sk, ktorý zbiera finančné dary pre neziskové organizácie. Projekt spustila v roku 2012 organizácia Centrum pre filantropiu (CpF) s cieľom pomôcť neziskovému sektoru na Slovensku získavať finančné prostriedky od individuálnych darcov. TASR o tom informovala koordinátorka projektu Jenka Korbellová.

"Prínosy DARUJME.sk pre občiansku spoločnosť sú dva. Jeden je v tom, že vytvára jednoduchý nástroj pre prepájanie obyvateľov našej krajiny s organizáciami občianskej spoločnosti jednoduchosťou ich podpory. Druhý prínos je, že posilňuje legitimitu neziskových organizácií vďaka tomu, že sú financované priamo občanmi a nie neosobnými grantmi či dotáciami, hoci aj tie sú dôležité a potrebné," uviedol zakladateľ CpF Boris Strečanský.

Darcovské výzvy podľa Korbellovej vytvárajú jednotlivci, takzvaní ambasádori či ambasádorky organizácií, pri určitých špeciálnych príležitostiach. Populárne sú napríklad narodeninové výzvy, svadby, výročia, ale aj výzvy pred športovým výkonom či v situácii, kedy sa niekto rozhodne urobiť významnú zmenu vo svojom živote. "Jednoducho čokoľvek, čo je pre niekoho výzvou, môže byť premenené na výzvu darcovskú v prospech neziskovky, ktorej dôveruje, a ktorú sa rozhodne podporiť," dodala Korbellová. Zásluhou systému DARUJME.sk sa zapojeným mimovládkam doteraz podarilo vyzbierať už viac ako štyri milióny eur.

Slovenské neziskové organizácie, ktoré DARUJME.sk v kampani uvádza ako pilotov v darcovských výzvach, sú Červený nos, eRko – Hnutie kresťanských spoločenstiev detí, Karpatská nadácia, Liga proti rakovine, Majme srdce o.z., Nadácia Integra, Nadácia pre deti Slovenska s projektom Hodina deťom, PRIMA o.z., Savio o.z. s projektom Tehlička, Slovenská debatná asociácia, Slovenská nadácia pre UNICEF, Vagus o.z., Výcviková škola pre vodiace a asistenčné psy a Zelená hliadka prostredníctvom OZ Why not?.