Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Prokuratúra v Madride odporúča zrušenie vyšetrovania manželky premiéra

Na archívnej snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Názor prokuratúry má váhu, ale iba sudca rozhodne, či otvorí oficiálne vyšetrovanie, vysvetľuje DPA.

Madrid 25. apríla (TASR) - Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to vo štvrtok televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu. TASR prevzala informácie z tlačovej agentúry DPA.

Obvinenia z korupcie proti Maríi Begone Gómezovej budú preto zrušené, potvrdil hovorca justície.

Názor prokuratúry má váhu, ale iba sudca rozhodne, či otvorí oficiálne vyšetrovanie, vysvetľuje DPA.

Keď vysvitlo, že jeho manželka bude zrejme obvinená, premiér Sánchez sa posťažoval na politické očierňovanie a oznámil, že uvažuje nad odstúpením z úradu, ktorý zastáva od polovice roka 2018. Podľa neho ide o neodôvodnené útoky na jeho rodinu.

Súd v Madride v stredu totiž informoval o prípravnom konaní voči Begone Gómezovej na základe podozrení z obchodovania s vplyvom a korupcie v podnikateľskom sektore. Podnet voči nej podala protikorupčná skupina Manos Limpias (Čisté ruky), ktorej líder má napojenie na krajnú pravicu.

Sánchez na sieti X vtedy uviedol, že tento podnet bol založený na neexistujúcich skutočnostiach a bol súčasťou prenasledovania jeho manželky ultrakonzervatívnymi médiami, pričom ho podporovala konzervatívna a krajne pravicová opozícia.