Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

V Moskve opäť preverujú anonymné vyhrážky o nastražení bômb

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na preverenie bezpečnosti všetkých objektov prizvali kynológov.

Moskva 20. januára (TASR) - Anonymné vyhrážky o nastražení bomby dostalo v pondelok v Moskve vyše 150 objektov. Ako informovala agentúra TASS, sú medzi nimi všetky stanice metra, 110 základných materských škôl, všetky nemocnice, niekoľko pôrodníc, viacero obchodných stredísk i 11 súdov.

Na preverenie bezpečnosti všetkých objektov prizvali kynológov. Z bezpečnostných dôvodov bolo evakuovaných asi 10.000 ľudí. Moskovské metro však pracuje v obvyklom režime, uviedol TASS.

Vlna vyhrážok o nastražení bomby sa nielen po Moskve, ale aj na celom území Ruska šíri od 28. novembra. Podľa správ z médií bolo v súvislosti s tým za celý čas v celej krajine evakuovaných viac ako 4000 inštitúcií a asi pol milióna ľudí. Z oficiálnych správ vyplýva, že všetky vyhrážky sa ukázali ako falošné.

Ruská redakcia BBC zverejnila 31. decembra 2019 správu, v ktorej s odvolaním sa na vlastné zdroje tvrdí, že autorom týchto vyhrážok môže byť klient kryptomenovej burzy WEX žijúci na Ukrajine. V niektorých vyhrážkach sa totiž písalo, že takéto hrozby budú inštitúcie v Rusku dostávať, kým "podnikateľ Konstantin Malofejev nevráti 120 bitcoinov ukradnutých z burzy WEX".

Malofejev, zakladateľ podnikateľskej skupiny Cargrad, tvrdí, že nemá nič spoločné ani s údajnou krádežou bitcoinov, ani s burzou WEX. Jeho tlačová služba pripustila, že tieto tvrdenia môžu byť pokusom o Malofejevovu diskreditáciu vzhľadom na jeho spoločensko-politické aktivity, dodal spravodajský portál Novaja gazeta.