Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KHL

Sporný gól Leva nemal platiť, potvrdila komisia rozhodcov

Na snímke vľavo brankár Donbassu Ján Laco vyráža puk v siedmom zápase play off Západnej konferencie 6. ročníka hokejovej KHL Donbass Doneck - Dinamo Riga v pondelok 17. marca 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Útočník Justin Azevedo trafil ľavú žŕdku bránky Jána Laca, rozhodcovia po konzultácii s videorozhodcom gól uznali.

Praha 21. marca (TASR) - Obrovskú krivdu cítili po prvom zápase semifinále play off Západnej konferencie KHL hokejisti Donbassu Doneck. Rozhodcovia totiž uznali domácemu Levu Praha gól, ktorý nikdy nepadol.

Domáci útočník Justin Azevedo pálil v 15. minúte iba do ľavej žŕdky bránky hostí, ktorú strážil Slovák Ján Laco, čo potvrdili aj spomalené zábery kamier. Po prerušení hry však arbitri situáciu prekonzultovali telefonicky s videorozhodcom a po pauze na prekvapenie všetkých prítomných gól uznali. Ani samotní hráči Leva neverili, že vedú 1:0. Český tím tento moment nakopol, v druhej časti pridal ďalšie štyri presné zásahy a napokon zvíťazil 5:2. Slovenského brankára v službách ukrajinského klubu po treťom inkasovanom góle v 24. minúte nahradil Michael Leighton.



Hostia cítili po zápase veľkú krivdu. "Je to diletantstvo. V tejto lige sa točia obrovské peniaze a stane sa takáto vec? Nechápem to," hneval sa na pozápasovej tlačovej konferencii tréner Donecka Andrej Nazarov. "Situáciu sme si pozreli na videu. Máme veľké výhrady k videorozhodcovi. Chyby robíme všetci, ale v druhom kole play off by sa niečo také nemalo stávať."

V hale bolo po strele Azeveda jasne počuť cinknutie, no z prvého pohľadu nebolo isté, odkiaľ sa puk odrazil. Hlavní rozhodcovia Gofman a Soin preto konzultovali názor s kolegom u videa a následne uznali gól. "Vôbec neviem, ako to presne bolo. Mal som zakrytý výhľad," poznamenal Azevedo, ktorého citoval portál hokej.cz.

Kapitán Donbassu Ruslan Fedotenko okamžite protestoval, arbitri ale zostali neoblomní. "Je jasné, že nám ten gól pomohol. Do tej doby to bolo nervózne. Situáciu som dobre nevidel," vrátil sa k akcii útočník HC Lev Petr Vrána. "Takisto som si najprv myslel, že to bola tyč, keď sa hralo pokojne ďalej. Rozhodca však po konzultácii gól uznal, povedal mi, že puk videl v bránke. Dobre pre nás," usmieval sa kapitán Pražanov Jiří Novotný.

Predstavitelia doneckého klubu sú pripravení podať protest. "Hráči hrajú na pokraji síl, niektorí so zraneniami a potom sa stane toto? Celú situáciu prekonzultujeme s vedením klubu a obrátime sa na najvyššie ligové orgány," dodal tréner hostí Nazarov.

Za pravdu mu dala aj komisia rozhodcov KHL. "Išlo o chybu delegáta Valentina Kozina, ktorý prevzal za to zodpovednosť. Puk neprešiel bránkovú čiaru, bolo to zlyhanie ľudského faktoru," uviedol pre ruské médiá šéf rozhodcovskej komisie Alexander Poljakov.

Podľa oficiálnej webstránky súťaže Kozina zbavili funkcie. V piatkovom druhom dueli série bude delegátom Igor Prusov.