Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia KHL

Ruská zborná valcuje ďalej, Švédsko porazila 3:1

Ruský tím Foto: TASR/AP

V boji o zlato vyzvú v nedeľu úspešnejšieho z druhého semifinále medzi Českom a Fínskom.

Minsk 24. mája (TASR) - Hokejisti Švédska neobhája titul majstrov sveta. V prvom sobotňajšom semifinále šampionátu v Minsku prehrali s Ruskom 1:3, hoci mali skvelý štart a už po devätnástich sekundách sa ujali vedenia. Aktívnejší Rusi ale skóre otočili a na turnaji vyhrali v riadnom čase aj svoj deviaty zápas.

V boji o zlato vyzvú v nedeľu úspešnejšieho z druhého semifinále medzi Českom a Fínskom. V úlohe čiarového rozhodcu sa v dueli Rusov so Švédmi predstavil slovenský arbiter Miroslav Valach.

Švédi mali raketový vstup do zápasu a už po 19 sekundách šokovali súpera úvodným gólom. Lindström našiel ideálnou prihrávkou na útočnej modrej úplne zabudnutého Möllera a ten svoj samostatný únik zakončil presne pomedzi betóny Bobrovského na 1:0. Rusi mohli odpovedať v presilovej hre, ale neujal sa Kuliominov teč, ani delovka Ovečkina z ľavého kruhu. Zborná potom nevyužila ani ďalšiu početnú výhodu, ale vyrovnania sa dočkala v 14. minúte, keď Medvedev potiahol puk do pásma, jeho strelu Nilsson vyrazil priamo na hokejku Plotnikova a ten z uhla trafil presne odkrytú časť bránky - 1:1. Ovečkin a spol. boli strelecky aktívnejší a presne dve minúty pred koncom prvej tretiny otočili skóre duelu. Širokov vybojoval puk v strednom pásme a strelou spoza obrancu prekvapil Nilssona gólom na 2:1.



"Hluchú" päťminútovku v úvode druhej časti hry preťala veľká šanca Zaripova, ktorý sa ocitol sám pred švédskym gólmanom, ale jeho bekhendový pokus nemal potrebnú presnosť. Vzápätí na druhej strane efektný "semafor" Bobrovského zabránil vyrovnaniu z hokejky Möllera a ruský gólman si poradil aj nebezpečným pokusom Lundqvista z ľavej strany. Švédi sa v polovici duelu dostali pod tlak po dvoch zbytočných fauloch v útočnom pásme a hoci v presilovke trest neprišiel, krátko po jej skončení Belov delovkou takmer od modrej čiary prestrelil gólmana Nilssona - 3:1. Aktivita Rusov neutíchala, ich súper sa dostal k slovu až v početnej výhode, no Möller ani Danielsson sa v koncovke nepresadili. V závere druhej tretiny sa gólom neskončila ani hviezdna spolupráca Malkina s Ovečkinom, v poslednej chvíli totiž puk pred druhým menovaným zasiahol Gustafsson.

Vadim Shipachyov
Foto: TASR/AP


Tretiu tretinu začal ruský tím nevydarenou presilovkou, sľubný dvojgólový náskok si ale bez väčších problémov strážil. Severania sa ťažko presadzovali proti pozornej defenzíve a čo cez ňu prešlo, likvidoval spoľahlivý Bobrovskij. Tlak si dokázala v útočnom pásme vytvoriť iba elitná švédska formácia, no bez efektívnej koncovky. V 50. minúte ruský brankár zneškodnil ranu Franssona, o necelé dve minúty neskôr mohol definitívne rozhodnúť Ovečkin po spolupráci s Plotnikovom, jeho strelu z prvej ale zlikvidoval Nilsson. Švédska snaha o skresanie manka v záverečných minútach nemala potrebnú šťavu a nepomohlo im ani odvolanie brankára už 158 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Rusi sa v závere ubránili aj oslabeniu štyroch proti šiestim a zaslúžene zabojujú o zlato.

semifinále:

Rusko - Švédsko 3:1 (2:1, 1:0, 0:0)

Góly: 14. Plotnikov (Medvedev, Šipačov), 18. Širokov (Zaripov, Medvedev), 32. Belov (Zaripov, Ovečkin) - 1. Möller (Lindström, Backlund). Rozhodovali: Kaval (USA), Šindler (ČR) - Suominen (Fín.), Valach (SR), vylúčení: 5:6 na 2 min, navyše: Backlund 5+DKZ za napadnutie, presilovky a oslabenia: 0:0, 14.521 divákov.

Rusko: Bobrovskij – Denisov, Čudinov, Kutuzov, Medvedev, Jakovlev, Belov, Zubarev – Ovečkin, Šipačov, Plotnikov - Kuliomin, Malkin, Tichonov – Zaripov, Anisimov, Širokov - Kalinin, Burmistrov, Dadonov - Kuznecov

Švédsko: Nilsson – Ekholm, Fransson, Erixon, Gustafsson, Burström, Andersen, Nygren - Lindström, Backlund, Möller – Klasen, Järnkrok, Nyquist – Ericsson, Sjögren, Hjalmarsson – Lundqvist, Rasmussen, Danielsson - Axelsson

hlasy (iihf.com):

Alexander Ovečkin, útočník Ruska: "Mal som novú ortézu na kolene a cítil som sa oveľa lepšie. Nemôžem povedať, že som na sto percent v poriadku, no situácia je taká, že musím byť pripravený. Ostal pred nami posledný zápas a musíme spraviť všetko pre to, aby sme vyhrali. Myslím si, že Bobrovskij je najlepší hráč turnaja a nie je náhoda, že ho považujú aj za najlepšieho brankára v NHL. Vždy podáva výborné výkony a dokáže nás potiahnuť. Myslím si, že by ho mali vyhlásiť za najužitočnejšieho hráča turnaja."

Anders Nilsson, brankár Švédska: "Mali sme veľmi dobrý začiatok a je škoda, že sme na tom nestavali aj v ďalšom priebehu. Po úvode prebrali kontrolu Rusi a boli lepší počas celého zápasu. Prehra nie je nikdy príjemná, ale dnes nás zdolal lepší tím."