Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia KHL

Špirko verí, že si v Minsku zahrá

Na snímke Rastislav Špirko počas zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie Foto: FOTO TASR/Michal Svítok

Účasťou na majstrovstvách sveta by si chcel Špirko napraviť chuť po nevydarenej sezóne v drese Spartaka Moskva.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Rastislav Špirko nepatrí k žiadnym nováčikom v slovenskej hokejovej reprezentácii, no napriek tomu ešte nikdy neštartoval na vrcholnom podujatí. Aj preto verí, že tento rok sa mu to konečne podarí a zahrá si na svetovom šampionáte v bieloruskom Minsku.

Dvadsaťdeväťročný útočník absolvoval pred dvoma rokmi kompletnú prípravu a s tímom odletel aj do Helsínk. No na turnaji, na ktorom si Slováci vybojovali strieborné medaily, figuroval iba v roli náhradníka a po treťom zápase letel naspäť domov. Vlaňajšie MS vo Švédsku a Fínsku vynechal pre rodinné dôvody. "Ak by som sa tam teraz dostal, bola by to pre mňa veľká skúsenosť a hlavne zadosťučinenie. Budem robiť všetko pre to, aby som bol mužstvu nápomocný a akúkoľvek úlohu mi tréner dá, tak sa ju budem snažiť splniť," uviedol Špirko, ktorý v národnom drese odohral už 31 zápasov a zaznamenal tri góly a štyri asistencie.

V súčasnom kádri patrí medzi tých skúsenejších a preto vidí svoje šance dostať sa až do Bieloruska reálne: "Všetci vieme, že pre MS už nie je veľa voľných hráčov. A v zápasoch, ktoré sme odohrali, sme sami sebe dokázali, že môžeme držať krok s hocikým, hlavne, keď sa utvorí dobrá partia a všetci ťaháme za jeden povraz," uviedol.

Špirko má navyše výhodu vo svojej univerzálnosti: "S trénerom sme sa bavili, že so mnou počíta na pozícii centra, no takisto vie, že dokážem hrať na ktoromkoľvek krídle. Ale ešte je pred nami šesť prípravných zápasov, stať sa môže čokoľvek. Každý musí hrať naplno a zaslúžiť si to."

Najbližšie stretnutia čakajú zverencov trénera Vladimíra Vůjteka už tento štvrtok a sobotu vo Francúzsku proti tamojšej reprezentácii, ktorá spravila za posledné roky veľký skok dopredu. "Priznám sa, že som proti nim ešte nikdy nehral, takže pre mňa to bude taká neznáma. Ale v dnešnom hokeji už niet nejakého outsidera. Aj Francúzi to dokazujú na každých majstrovstvách sveta. Určite vedia hrať hokej a myslím, že bude rozhodovať celkový tímový výkon," povedal Špirko.

Účasťou na majstrovstvách sveta by si chcel Špirko napraviť chuť po nevydarenej sezóne v drese Spartaka Moskva. Tradičný klub sa neprebojoval do play off KHL, neštartoval ani v následnom Pohári nádeje a keďže ho sužujú obrovské finančné problémy, nie je jasné, či si udrží licenciu aj na ďalšiu sezónu. Dlhy vo výške približne štyri milióny eur sú najmä z nevyplatených záväzkov voči hráčom.

Špirkovi vyprší zmluva so Spartakom 30. apríla a tak sa obzerá po novom pôsobisku, pričom jeho prioritou je zostať v najlepšej súťaži v Európe. "Rád by som ostal v KHL, no momentálne sme na mŕtvom bode. Situácia je dosť náročná, pretože reglement ešte nie je hotový a od toho sa odvíja, koľko cudzincov bude môcť hrať v budúcej sezóne. Preto všetky mužstvá čakajú, čo sa udeje," uviedol Špirko, ktorý v uplynulej sezóne odohral 54 zápasov a nazbieral 21 bodov (10+11).