Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Knihy

Vlček: Slováci by sa mali inšpirovať českým trhom elektronických kníh

Jiří Vlček si myslí, že je dobré pozrieť sa na český trh, ktorý je mentálne i inak prepojený so slovenským a chybám sa vyhnúť.

Bratislava 1. marca (TASR) - Trh e-kníh v Českej republike má dostatočne zmapovaný. Dokáže predpovedať aj to, čo čaká slovenský trh s elektronickými knihami a čítacími zariadeniami. Jiří Vlček, riaditeľ Palmknihy, najstaršieho fungujúceho serveru s elektronickými knihami v ČR, ktorý má v databáze zhruba 8000 kníh, priznáva, že sa pri predaji e-kníh dopustil chýb a svojich slovenských kolegov upozorňuje na to, čo sa osvedčilo.

"Český trh je väčší, čo nám umožnilo odštartovať skôr. Vďaka tomu sme aj skôr robili chyby. Chyby, ktoré súviseli so vzťahom k užívateľom, s výrobou kníh, s ochranou kníh," uviedol pre TASR Jiří Vlček, ktorý začal s elektronickými knihami v roku 1999. Mal obdobie, keď skúšal print-on-demand, čo sa mu neosvedčilo. Vo svojom malom vydavateľstve Wolf Publishing vydával aj papierové knižky. Od roku 2010 sa však venuje len distribúcii elektronických.

Podľa neho je dobré pozrieť sa na český trh, ktorý je mentálne i inak prepojený so slovenským a chybám sa vyhnúť. "Myslím si, že to umožní trh elektronických kníh na Slovensku rýchlejšie naštartovať," podčiarkol. "Prvou veľkou chybou je ignorácia Kindlu, pretože 80 percent všetkých čítačiek, ktoré sa na Slovensku predávajú, sú Kindle a neosvedčuje sa ignorovať 80 percent všetkých potenciálnych zákazníkov. I v ČR sme si museli prejsť týmto krokom a priznaním, ale len čo sa to zvládlo, tak predaje stúpli," zhodnotil český predajca, ktorý slovenským vydavateľom ďalej radí, aby "rozmýšľali nad užívateľskou prívetivosťou". "Aby legálny zákazník nebol trestaný za to, že si kúpi legálnu knižku, pretože jej použitie je natoľko zložité a ťažké a tie obmedzenia sú také veľké, že je to pre neho jednoduchšie si tú knižku stiahnuť niekde nelegálne," dodal.

Ako ďalej ozrejmil Vlček, medzi čitateľmi e-knižiek v ČR sú najobľúbenejšími a najúspešnejšími titulmi veľmi jednoznačne severské detektívky (Larsson, Zandl). "Tie búrajú úplne trh, potom dlho nič a potom sú trilery, obyčajné detektívky, ženská romantická literatúra, potom zase trošičku dlhšie nič a potom sú akčné sci-fi, fantasy typu Kulhánek, slovenský Červenák a podobne," uzavrel.