Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Kráľovstvo detstva je jeden z najkontroverznejších románov tohto roka

Foto: TASR/Ikar

Autorka Rebecca Colemanová ním rozvírila búrlivú diskusiu, ale aj odsúdenie, urážky, sťažnosti.

Bratislava 15. júna (Teraz.sk) - Judy to nemá ľahké. Trápi sa s manželom závislým od liekov aj s výchovou pubertálneho syna Scotta.

Zvyšok síl venuje svojej práci učiteľky v škôlke, ktorej je celkom oddaná – a život jej akosi uniká pomedzi prsty. Útechu nájde v pomere so šestnásťročným študentom Zachom, synovým kamarátom, a škandál na seba nedáva dlho čakať.

Kráľovstvo detstva je jeden z najkontroverznejších románov tohto roka. Autorka Rebecca Colemanová ním rozvírila búrlivú diskusiu, ale aj odsúdenie, urážky, sťažnosti. Priamo totiž poukazuje na nie ojedinelý problém súčasnosti – keď si učiteľka začne sexuálny vzťah so svojím študentom.
„Pri skladaní bielizne v obývačke som zachytila správu, že zase zatkli učiteľku za sexuálny vzťah s mladým študentom,“ vysvetľuje Colemanová. „Tieto správy sa objavujú s takou neznesiteľnou pravidelnosťou ako hurikány na Floride alebo informácie o wellness pobytoch celebrít.“
Preto napísala príbeh Kráľovstvo detstva, ktorý rozpráva striedavo z perspektívy učiteľky a z perspektívy chlapca, s ktorým má pomer, aby vysvetlila motívy ich konania. Nech už boli akékoľvek, autorka jednoznačne odsúdila konanie dospelej ženy ako lovkyne a maloletého chlapca označila za obeť. Jej Zach reprezentuje tých bezmenných mladých mužov, ktorí sa stali ľahkou korisťou frustrovaných starnúcich žien.
Ale vráťme sa k príbehu - mladý Zach zakázaný vzťah spočiatku vníma ako vášnivé dobrodružstvo, postupne však naňho doľahne ťarcha možných následkov a chce sa z neho vymaniť. Zverí sa rodinnej priateľke a aj Scott čosi šípi. Judy nezvláda rozchod s mladučkým milencom a psychicky sa zrúti. Drámu umocňuje náhla smrť Judinho manžela a Scottov útek z domova. Judy sa odhodlá na zúfalý krok...
Prečítajte si úryvok z knihy Kráľovstvo detstva.