Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Posledná nevera Jozefa Banáša je zbierka jeho najlepších poviedok

Foto: Ikar

Príbeh malej Adelky zasiahol veľkú Adelu natoľko, že ho vyrozprávala svojmu otcovi-spisovateľovi.

Bratislava 18. mája (TERAZ.sk) - Ten príbeh mu rozprávala jeho dcéra Adela, no bol príliš smutný. Odohrával sa na detskej onkológii, kde sa strieborná niť spájajúca dvanásťročnú Adelku so životom postupne stenčovala.

Dievčatko bolo skvelou tanečníčkou, a keby nie zákernej choroby, nepochybne by z nej vyrástla tanečná jednotka. Sily jej ubúdali, svoju obľúbenú reláciu Let´s Dance sledovala z nemocničného lôžka. Moderátorka tohto programu, tiež Adela, chodievala pravidelne na detskú onkológiu podeliť sa s deťmi o radosť i nádej... Príbeh malej Adelky zasiahol veľkú Adelu natoľko, že ho vyrozprávala svojmu otcovi-spisovateľovi.

Snom toho chorého dievčatka bolo mať aspoň raz na sebe také krásne šaty, aké pre moderátorku navrhoval známy módny návrhár. Adela teda poprosila Ferka Mikloška a ten navrhol malej Adelke najkrajší model, aký dovtedy vyšiel z jeho dielne.

„Vyzeráš ako anjel,“ povedal Ferko, keď hľadel na vychudnutú postavičku v nádhernej róbe.
„Ujo, môžem si ich nechať dozajtra?“ poprosilo dievčatko. „Príde ma pozrieť mama, rada by som sa jej v nich ukázala.“

Keď ráno mama pricestovala, Adelka meravo, ticho ležala. Zaspala vo svojich vysnívaných šatách naveky.
„Rád by som jej túto knihu venoval,“ píše v úvode svojej novinky Posledná nevera Jozef Banáš . „Venujem ju aj tej druhej Adelke. Za jej srdiečko otvorené chorým, starým, biednym..."


Posledná nevera je zbierka najlepších poviedok Jozefa Banáša a už ich názvy hovoria za všetko: Dávno som sa tak nezasmial. Poslední v láske, prví v nenávisti. Srdce v podmienke. Či Kde som mal hlavu... Opäť skvelé a pútavé čítanie, na aké sme u Banáša zvyknutí.

Začítajte sa do prvej poviedky Mimoriadny rýchlik z knihy Posledná nevera.