Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Knihy

Začína sa druhý ročník literárneho festivalu Číta celá rodina

Otázky spisovateľom budú mať možnosť klásť deti z celého mesta. Festivalové podujatia sa uskutočnia vo vyše dvadsiatich pobočkách Knižnice pre mládež mesta Košice.

Košice 28. mája (TASR) - Dvadsaťjeden najlepších autorov pre deti a mládež zo Slovenska, Česka a Maďarska sa už dnes stretne v Košiciach na druhom ročníku literárneho festivalu pre deti a ich rodičov Číta celá rodina. Usporadúva ho Knižnica pre mládež mesta Košice pod záštitou primátora mesta Košice Richarda Rašiho a potrvá až do piatku 1. júna.

Zámerom festivalu je vrátiť knihy, čítanie a potrebu čítať späť do rodín. Organizátori sa o to pokúsia, rovnako ako vlani, neformálnymi osobnými stretnutiami s tvorcami súčasnej literatúry. Na rozdiel od minulých ročníkov, keď festival trval tri dni však tentoraz festival potrvá týždeň.

„Jedinečnosťou celého festivalu je jeho rodinný charakter. Našou snahou je predstaviť spisovateľov a ilustrátorov ako synov a dcéry svojich rodičov, otcov a matky svojich detí. Autorov sme preto pozvali aj so svojimi deťmi a inými rodinnými príslušníkmi,“ povedala riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Otázky spisovateľom budú mať možnosť klásť deti z celého mesta. Festivalové podujatia sa uskutočnia vo vyše dvadsiatich pobočkách Knižnice pre mládež mesta Košice. „Autori denne navštívia tiež Detskú fakultnú nemocnicu v Košiciach, kde sa s malými pacientmi pozhovárajú a prečítajú im zo svojej tvorby. S tvorivou dielňou festival zavíta aj do košického Strediska krízovej intervencie na Adlerovej ulici a súčasťou jeho programu je i zábavný Furčiansky Deň detí v parku pri fontáne, kde takisto nebude chýbať spisovateľ, ale aj moderátor Dado Nagy,“ dodala Hurná.

Všetkých päť festivalových dni bude programovo pestrých a vždy sa skončia večerníčkovým čítaním so začiatkom o 17.00 h. „Na týchto večerníčkových čítaniach budú známi slovenskí spisovatelia čítať deťom nie zo svojej tvorby, ale to čo oni majú najradšej, respektíve čo oni čítali, alebo čítajú svojim deťom,“ pokračovala Hurná.

Malých aj veľkých návštevníkov festivalových podujatí iste poteší prítomnosť známych osobností - Oľgy, Ľubomíra a Katky Feldekovcov, najobľúbenejšej českej detskej autorky Ivony Březinovej so svojou českou i japonskou dcérou, Košičanky Jany Bodnárovej s manželom, uznávaným maliarom Jurajom Bartuszom či  Bratislavčana Juraja Šebestu, ktorý príde aj s dcérou Kamilou, pomocníčkou pri písaní najnovšej knihy. Zaujímavé stretnutia sľubujú aj spisovatelia Roman Brat, Gabriela Futová, Andrea Gregušová, Erik Jakub Groch, Peter Karpinský, Ján Milčák, Valentín Šefčík, Alžbeta Verešpejová, či zakladateľ detského internetového kníhkupectva Tibor Hujdič, alias pán Mrkvička.

„Nesporným obohatením festivalu je prítomnosť dvojice obľúbených a uznávaných maďarských autorov detskej literatúry Pirosky Csorbovej a Csabu Fecskeho,“ poznamenala riaditeľka knižnice.

Festival podporili Košice 2013, európske hlavné mesto kultúry a Ministerstvo kultúry SR. Hlavným organizátorom je Knižnica pre mládež mesta Košice. Partnermi sú Občianske združenie Slniečkovo, Bábkové divadlo Košice, mrkvicka.sk a Materské centrum Haliganda.