Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Milovníkom pálenky tento rok počasie prialo

Pálenica vo Veĺkej Tŕni sa nachádza medzi tokajskými pivnicami. Páleničiarska sezóna je v týchto dňoch v plnom prúde. Dostatok slnka v tomto roku slnka sa prejavil aj na vyššej cukornatosti plodov. Na snímke majiteľ pálenice Martin Puzder ochutnáva vypálený destilát. Foto: TASR - Roman Hanc

Tento rok bol veľmi dobrý, mal veľa slnečných dní, ovocie dozrelo na vysoký stupeň cukornatosti.

Veľká Tŕňa 31. decembra (TASR) – Slnečné až horúce počasie v tomto roku na dolnom Zemplíne bolo prajné pre výrobu ovocných destilátov. "Tento rok bol veľmi dobrý, mal veľa slnečných dní, ovocie dozrelo na vysoký stupeň cukornatosti. Napríklad jablká pri neskorých zberoch dosahovali 14 stupňov, dule takisto," hovorí majiteľ pestovateľskej pálenice vo Veľkej Tŕni (okr. Trebišov) Martin Puzder.

Výroba destilátov v Tokajskej oblasti je orientovaná na miestne zdroje, prevládajú hroznové výlisky, prebytky z výroby vína, z ďalšieho ovocia sú to slivky, jablká, dule či hrušky. "Špecifikum u nás je dulovica, pálenka z nej má takú typickú vôňu, chuť je veľmi príjemná," priblížil Pudzer.

Nie je jednoduché vypáliť dobrú pálenku, aj keď tradične sa mnohí na Slovensku pasujú za odborníkov na tvrdý alkohol. Ako hovorí výrobca, nevyhnutné sú skúsenosti, sám vychádza z tradícií preverených uplynulými stáročiami. "Jedna vec sú teoretické vedomosti, prečítanie obrovského množstva literatúry, starej literatúry, ktorá pojednáva o týchto veciach, a samozrejme skúsenosti, ktoré človek nadobudne jedine prácou a poctivým prístupom k tejto problematike," zhodnotil.

Nevyhnutné pre dobrú pálenku je dozreté až prezreté ovocie, nasleduje príprava správneho kvasu. "To je základ, aby ten kvasný proces dokonale prebehol, nezostal tam zvyškový cukor, aby bol dozretý. Potom sa môže páliť a podľa toho je aj liehovitosť destilátov," vysvetľuje Puzder.

A z čoho je najlepšia pálenka? Podľa neho každá je dobrá, keď je dobre urobená, keď má dobrý kvas. "Z hľadiska tradícií sa u nás považuje za najlepšiu slivovica. Je to pravda z dôvodu, že má takú typickú arómu. Takisto liehovitosť, u nás sa tradične udáva 52-percentná slivka, ale ona je dobrá aj 45-percentná," dodáva výrobca.

Tu bude player