Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Betliar: Víkend v kaštieli bude žiť grófkou Žofiou

Na snímke kaštieľ v Betliari. Foto: TASR/František Iván

Turisti sa v piatok môžu tešiť na prednášku Žena na hrade v 17. a 18. storočí V sobotu múzeum usporiada v poradí tretí Andrássyovský piknik.

Betliar 20. júla (TASR) – Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum v Betliari ponúka počas nadchádzajúceho víkendu v Andrássyovskom kaštieli bohatý program.

V rámci sprievodných podujatí výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky sa v piatok (22. 7.) o 17.00 h uskutoční prednáška historičky Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Tünde Lengyelovej pod názvom Žena na hrade v 17. a 18. storočí. V sobotu (23. 7.) múzeum usporiada v poradí tretí Andrássyovský piknik v historických kostýmoch, pri dobrej hudbe na lúke pred fontánou.

„Návštevníci budú mať možnosť ochutnať tradičné uhorkové sendviče s kuracími nugetkami a dobré víno od vinára z nášho regiónu a spojiť piknik s návštevou kaštieľa a výstavy Žofia – Pani Krásnej Hôrky nielen počas bežných otváracích hodín, ale aj večer o 19.30 h v sprievode lektora v historickom kostýme,“ informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM – Múzea Betliar Judita Krajčiová.

Tohto roku sa tradičný Andrássyovský piknik koná pri príležitosti obnovy unikátneho vodopádu nad rybníkom. „Vodopád obnovuje múzeum prostredníctvom O. Z. Andoras s finančnou podporou Nadácie VÚB Banky,“ dodala Krajčiová.