Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Košický kraj

Boršu zdobí nový drevený betlehem v životnej veľkosti

Drevený betlehem v životnej veľkosti, ktorý vyrobil amatérsky rezbár Erik Trella, je umiestnený pred gréckokatolíckym chrámom v obci Borša v okrese Trebišov 21.decembra 2015. Foto: TASR/Roman Hanc

Väčšina sôch je z dubového dreva, traja králi sú z jaseňa. Ježiška a anjela vyrezal z lipy.

Borša 21. decembra (TASR) - Dlhoročnú túžbu vyrezať drevený betlehem v životnej veľkosti si splnil amatérsky rezbár Erik Trella. Jeho dielo v týchto dňoch zdobí okolie gréckokatolíckeho chrámu v obci Borša (okr. Trebišov).

Väčšina sôch je z dubového dreva, traja králi sú z jaseňa. Ježiška a anjela vyrezal z lipy. "Pre mňa sú takí najvzácnejší práve Ježiško a anjel, už som ani nedúfal, že budú vyrobení, lebo som nemal materiál," povedal pre TASR rezbár zo Somotora. Drevo sa mu na poslednú chvíľu podarilo získať z Podhorode, kde pred pár rokmi vyrezali chorú lipu.



Príprava betlehemu trvala Trellovi takmer rok spolu s návrhom, zháňaním materiálu až po realizáciu. Sen mu pomohla splniť starostka obce Borša Anna Tünde Vargová, ktorá ho oslovila s ponukou takéhoto projektu. Na prácach sa podieľali aj miestni obyvatelia, potrebné bolo pripraviť striešku a výzdobu.

Väčšina drevených sôch je v životnej veľkosti. "Jozef aj anjel majú približne 1,7 metra, traja králi majú skoro dva metre a kľačiaca Mária má výšku zhruba meter," opísal Trella. Zvieratá vyrezal v ležiacej polohe, aby sa neskôr mohli využívať aj ako lavička pre deti počas celého roka, ak bude o to záujem. "Verím, že sa to bude ľuďom páčiť," dodal rezbár.