Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Rómski darcovia prídu darovať krv pre nemocnice

Peter Pollák, archívne foto Foto: TASR/Branislav Račko

Dobrovoľnícku akciu iniciuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Košice 20. augusta (TASR) – Darovať krv pre potreby nemocníc prídu vo štvrtok (21. 8.) v Košiciach rómski darcovia. Dobrovoľnícku akciu iniciuje splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Podobná akcia sa konala 6. augusta v Banskej Bystrici za účasti niekoľko desiatok darcov. Cieľom podľa Polláka je pomôcť ľuďom, ktorí potrebujú krv, ako aj ukázať, že všetkým ľuďom koluje v žilách tá istá krv, bez ohľadu na to, či sú Rómovia lebo Nerómovia.

Odber krvi sa bude konať v spolupráci s Národnou transfúznou stanicou (NTS) medzi 9.00 až 12.00 h v salóniku na prvom poschodí Domu umenia na Moyzesovej ulici v Košiciach, kde bude zriadená mobilná transfúzna stanica. NTS zároveň zabezpečí pre darcov pitný režim.

V košickom Dome umenia sa zároveň popoludní bude konať komunitné stretnutie rómskych matiek v rámci projektu Investícia v ranom detstve - podpora sociálnej inovácie a integrácie Rómov. Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zamestnal na jeho realizáciu sedem tzv. facilitátoriek, ktoré majú v 21 lokalitách na starosť čitateľské kluby s rómskymi matkami.

Facilitátorky spolu s matkami z východného Slovenska si navzájom vymenia vedomosti a znalosti, ktoré využívajú pri stretnutiach ženských skupín. Na každé stretnutie je pozvaná aj detská psychologička, ktorá bude s matkami hovoriť o dôležitosti predškolského vzdelávania ich detí. Na stretnutí budú rómske matky zo Sobraniec, Čane, Vechca, Starej Ľubovne, Sabinova a Žehňe.

TASR o tom informoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity.