Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

VIDEO: Deň kováčov v Košiciach je ukážkou tradičného remesla aj zábavy

Z Dňa kováčov, ktorý sa koná 27.-28. mája v Košiciach. Zúčastňujú sa na ňom všetci kováči, podkúvači, umeleckí kováči a tí, ktorí podľa organizátorov vedia búchať kladivom po horúcom železe. Na snímke kováč počas ukážky nočného kovania 27. mája 2016. Foto: TASR – Milan Kapusta

Návštevníkov čaká bohatý kultúrny program.

Košice 28. mája (TASR) – Deň kováčov sa koná už po tretí raz v Košiciach. Zúčastňujú sa na ňom všetci kováči, podkúvači, umeleckí kováči a tí, ktorí podľa organizátorov vedia búchať kladivom po horúcom železe.

Na snímke Peter Trvalec st.a Peter Trvalec ml. z obce Vyšná Boca, okres Liptovský Mikuláš počas ukážky nočného kovania 27. mája 2016.
Foto: TASR – Milan Kapusta


"Je to celosvetové podujatie. Prevzali sme ho zo zahraničia. Oslavuje sa 24., ale stále sa to oslavuje deň po, alebo tak, aby to vyšlo na piatok alebo sobotu," povedal pre TASR cechmajster Cechu kováčov a umeleckých kováčov na Slovensku a organizátor podujatia Vladimír Eperješi.



Svoju zručnosť návštevníkom predvádza približne sedem slovenských a poľských kováčov. "Ide hlavne o remeslo, aby ľudia videli, ako sa s tým železom dá robiť a čo sa z neho dá vyrobiť. Držať v ruke studené železo a výrobok, ktorý má už nejaké teplo, čo je pridaná hodnota toho celého, na to sa môžu návštevníci tešiť. Vidia tu, ako sa z chladného železa tvorí krásna plastika," priblížil Eperješi.

Na snímke deti sedia v historickom vozidle počas ukážky nočného kovania 27. mája 2016.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Pre návštevníkov si pripravili bohatý kultúrny program. "Hlavný program otvárajú Liptovskí zbojníci. Je to skupina chlapov, ktorí organizujú na Liptove podujatia, ktoré sa týkajú zbojníctva. Celé to budú manažovať. Ide tu hlavne o deti, pre ktoré si pripravili tvorivé dielne, animátorov," prezradil cechmajster.

Na snímke Vladimír Eperješi z Trebišova je v dobovej dielni počas ukážky nočného kovania 27. mája 2016.
Foto: TASR – Milan Kapusta


Ďalším lákadlom sú majstrovstvá sveta v hode kovadlinou. "Minulý rok sme mali slovenský rekord 4,62 m. Dúfam, že tento rok to niekto prekoná,“ dodal organizátor podujatia.