Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Dóm sv. Alžbety symbolicky rozsvietia dnes večer

Košický Dóm sv. Alžbety Foto: TASR/František Iván

Vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, keďže predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková.

Košice 31. októbra (TASR) – Dóm sv. Alžbety ako dominanta historického centra Košíc bude opäť rozsvietený. Stane sa tak dnes o 18.00 h. Pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých bude jeho osvetlenie pripomínať veľkú sviečku. Informoval o tom magistrát mesta.

Vzácna gotická pamiatka bola niekoľko rokov zahalená do tmy, keďže predchádzajúce osvetlenie už nespĺňalo technické požiadavky a jeho prevádzka bola riziková. Po minuloročnom úspechu osvetlenia dómu počas otváracieho ceremoniálu Európskeho hlavného mesta kultúry (EHMK) sa mesto rozhodlo nájsť spôsob, ako ho opäť vynoriť z tmy. Spoločnosť Eltodo a. s. nainštalovala za týmto účelom celkovo viac ako 350 svetiel. Pribudli nielen na samotnom dóme, ale i okolitých budovách.

Katedrála bude od dnes podľa príležitostí svietiť bielym i farebným svetlom. Jasnou dominantnou mesta tak bude nielen cez deň, ale aj po zotmení.

"Namiesto okázalého rozsvecovania so sprievodnými akciami sme sa rozhodli pri príležitosti Sviatku všetkých svätých a Pamiatky zosnulých premeniť Dóm sv. Alžbety pomocou bielo-žltých svetiel na symbolicky najväčšiu pietnu sviecu na svete," uviedol primátor Richard Raši. Osvetlenie pripomínajúce veľkú sviečku bude svietiť celú noc počas sviatkov. Rovnako to bude počas týchto sviatočných dní aj v ďalších rokoch.