Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Epidémia v Košiciach: Počet nakazených vzrástol

Na snímke budova Kliniky infektológie a cestovnej medicíny (KICM). Foto: TASR/Milan Kapusta

Momentálne je hospitalizovaných 24 pacientov.

Košice 31. mája (TASR) - Počet chorých na kliešťovú encefalitídu vzrástol. Univerzitná nemocnica Louisa Pasteura (UNLP) v Košiciach prijala ďalších pacientov.

Počas víkendu vypukla v Košiciach lokálna epidémia kliešťovej encefalitídy. Klinika infektológie a cestovnej medicíny (KICM) UNLP v Košiciach hospitalizovala od minulého týždňa 18 pacientov a troch sledovali ambulantne. Mali sa nakaziť konzumáciou ovčieho syra. V pondelok (30.5.) dvoch pacientov prepustili z nemocnice domov.

"Toho času je na KICM hospitalizovaných 24 pacientov, ďalší štyria sú sledovaní ambulantne, čiže s podozrením na toto vírusové ochorenie. Treba povedať, že tento počet ešte nemusí byť definitívny vzhľadom na to, že inkubačná doba ochorenia stále plynie. Zatiaľ traja pacienti boli prepustení do domácej liečby. Naši infektológovia nezaznamenali komplikovaný priebeh ochorenia u žiadneho z pacientov,"
informovala hovorkyňa UNLP Ladislava Šustová.

Čas od nákazy po objavenie prvých príznakov je podľa jej slov priemerne sedem až 14 dní. "Toto vírusové ochorenie prebieha obyčajne vo dvoch vlnách. Prvá vyzerá ako ľahká chrípka, vrátane nechutenstva i črevných ťažkostí, ktorej priebeh sa po troch, štyroch dňoch zmierni a nastáva bezpríznaková fáza, ktorá môže trvať až 20 dní. Potom však prudko nastúpi druhá, podstatná fáza choroby, vysoká teplota, úporné bolesti hlavy, vracanie, svetloplachosť, stuhnutie šije a ďalšie príznaky charakteristické pre postihnutie centrálneho nervového systému," spresnila hovorkyňa nemocnice.

Ako povedala, jednou z najzávažnejších komplikácií je zápalové infekčné ochorenie blanitých obalov mozgu. Môže mať trvalé následky ako obrna, chronické bolesti hlavy či poruchy koncentrácie.

"KICM ročne eviduje v priemere šesť prípadov kliešťovej encefalitídy. Takýto hromadný výskyt kliešťovej encefalitídy klinika nezaznamenala za posledných päť rokov,"
dodala s tým, že proti encefalitíde prenášanej kliešťami existuje očkovanie, ktoré ak sa vykoná správne v troch dávkach, predstavuje veľmi spoľahlivú ochranu.