Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Festival kníh pod holým nebom v Trebišove otvorí brány zvedavým deťom

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Má osloviť hlavne detských čitateľov a prispieť k rozvíjaniu ich vedomostí.

Trebišov 18. júna (TASR) – Už po deviaty raz sa uskutoční v utorok Trebišove Festival kníh pod holým nebom. Má osloviť hlavne detských čitateľov a prispieť k rozvíjaniu ich vedomostí.

„Outdoorová knižnica má deťom napomôcť rozvíjať schopnosť porozumieť čítanému a vyjadriť svoje myšlienky, pocity. Je to súčasť cesty k tomu, aby sme deti cez nezabudnuteľné festivalové dobrodružstvo naučili myslieť, inšpirovali ich tvoriť a realizovať svoje sny. Kniha im bude pri tom celý život užitočnou spoločníčkou i sprievodcom,“ komentovala Janka Vargová, riaditeľka Zemplínskej knižnice v Trebišove.

Na verejnom priestranstve pred knižnicou bude od 9.00 h pripravená široká paleta exteriérových festivalových aktivít, v rámci ktorých hlavnú úlohu bude mať kniha. „Lesný juniáles - tvorivá dielňa, čítanie si pod holým nebom v leňoškách, maľovanie na tvár, burza detských kníh (prines, daruj, zober), pokus o vytvorenie najdlhšej záložky a rôzne súťaže,“ vymenovala Vargová.

Festival obohatia ilustrátor Peter Čisárik a študentka VŠMU Radka Baňacká. V ich výtvarnej dielni, ktorá je spojená s ilustrátorským workshopom pod názvom Cirkus z ruky, si deti budú môcť samy vyskúšať na svoje ruky pomocou farieb na telo nakresliť zvieratká a cirkusových klaunov, s ktorými si na záver zahrajú divadielko.

V knižnom stánku sa zvedaví čitatelia stretnú s vydavateľkou Lenkou Šingovskou a spoločne sa zoznámia s kúskom Slovenska. V cykle s názvom Slovensko – krajina plná tajomstiev nahliadnu do života svojich predkov i dedičstva.

Štúdio T.I.M.TV pripravilo pre deti populárnu spontánnu pohybovú aktivitu flash mob, ktorá má rozhýbať malých tanečníkov.