Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Festival Matrioshka v Košiciach oslavuje výročie Nežnej revolúcie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Festival sa začína v piatok o 18.00 h v kníhkupectve Artforum v Košiciach literárnym večerom Na výsluchu s hosťami Michalem Jarešem a Jiřím Trávníčkem.

Košice 15. novembra (TASR) – Oboznámiť mladých ľudí s absurdnými reáliami totalitného režimu prostredníctvom umenia a kultúry, šíriť posolstvo nutnosti ochrany demokratického zriadenia a vyzdvihnúť hodnoty Novembra 1989 je myšlienkou festivalu Matrioshka. Program na troch rôznych miestach ponúkne od piatka prednášky, diskusie, literatúru aj koncerty. TASR o tom informovala manažérka a riaditeľka festivalu z občianskeho združenia (OZ) Azimut Miroslava Rybárová s tým, že festival oslavuje výročie Nežnej revolúcie po piatykrát.

„Každý ročník festivalu sme organizovali s nadšením a radosťou, ale tento ročník je vďaka 30. výročiu Nežnej revolúcie špeciálny,“ povedala s tým, že na počesť všetkým, ktorí vtedy stáli na námestiach, upravili tohtoročný vizuál festivalu do farieb trikolóry. „Je pre nás veľmi dôležité, aby sme nenásilným a inovatívnym spôsobom vyzdvihli dôležitosť kritického myslenia a potrebu zachovania občianskej spoločnosti,“ povedala.

Festival sa začína v piatok o 18.00 h v kníhkupectve Artforum v Košiciach literárnym večerom Na výsluchu s hosťami Michalem Jarešem a Jiřím Trávníčkem. Venovaný bude knihám Český literární samizdat: 1949-1989 a Dějiny československého komiksu 20. století. Návštevníci sa okrem iného dozvedia, ako samizdaty vznikali, ako sa šírili, kto za ich tvorbou stál a prečo to robil.

V sobotu (16. 11.) večer v Kine Úsmev predstaví Peter Konečný svoju novú prednášku, hovoriť bude o fenoméne filmovej a televíznej cenzúry pred rokom 1989.

Festival Matrioshka vyvrcholí v nedeľu (17. 11.) v Tabačke Kulturfabrik od 17.00 h oslavou Medzinárodného dňa študentstva a 30. výročia Nežnej revolúcie podujatím s názvom Matrioshka Mecheche. Hudobným koncertom Korben Dallas a B-Complex bude predchádzať diskusia na tému Deti rozdelenej Európy.

Počas večera bude tiež neformálny trh neziskových organizácií, občianskych združení a nadácií. Zároveň si návštevníci budú môcť pozrieť aj projekciu fotografií zachytávajúcich atmosféru Nežnej revolúcie v Košiciach autorov Juraja Janča a Daniela Lišku.