Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Košický kraj

V Rožňave sa opäť pripravuje letná škola animovaného filmu

Ilustračné foto Foto: TASR/Veronika Klusková

Letná filmová škola sa uskutoční v dňoch 18. až 22. júla v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave v čase od 8.00 do 16.00 h.

Rožňava 14. júla (TASR) – Už po tretí raz organizuje Gemerské osvetové stredisko (GOS) v Rožňave letnú filmovú školu so zameraním sa na animáciu. Pod vedením skúsených lektorov si účastníci dielne pozrú ukážky významných animovaných filmov, naučia sa pripraviť scenár, vyskúšajú si rôzne techniky animácie – plôškovú, kreslenú, plastelínovú, kriedovú a vytvoria animovaný hudobný klip.

"Hlavným lektorom bude výtvarník a pedagóg Ivan Čepek z Košíc, ktorý k animovanej tvorbe vedie v záujmových umeleckých krúžkoch deti a mládež už od 10 rokov až po stredoškolákov," uviedla riaditeľka GOS Helena Novotná.

Deti a mladí ľudia podľa jej slov získavajú pod jeho vedením najvyššie ocenenia na krajskej súťaži CINEAMA, ktorú GOS každoročne organizuje. "Počas predchádzajúcich ročníkov filmovej školy sa podarilo vytvoriť spoločnými silami animované filmy, ktoré získali priaznivé ohlasy divákov a ocenenia profesionálov aj na celoštátnej filmárskej súťaži CINEAMA," priblížila Novotná.

"Zaujímavou možnosťou určite bude naučiť sa v tejto neformálnej a kreatívnej prázdninovej škole aj úpravu obrázkov v grafickom editore, nahrávanie ruchov, montáž filmov. Zábavnou a hravou formou už za týždeň vznikne krátky animovaný filmový klip, tentoraz na folklórnu tému, ktorý uvedieme v premiére v piatok 22. júla v Dome tradičnej kultúry Gemera," dodala Anežka Kleinová z GOS.

Projekt je realizovaný vďaka finančnej podpore z verejných zdrojov Fondu na podporu umenia. Je určený pre tvorivých záujemcov všetkých vekových kategórií od 10 rokov. Letná filmová škola sa uskutoční v dňoch 18. až 22. júla v priestoroch Domu tradičnej kultúry Gemera na Betliarskej 8 v Rožňave v čase od 8.00 do 16.00 h.