Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

V Košiciach končí jediná medzinárodná škola, nahradí ju nová

Ilustračné foto Foto: TASR

Škola a predškolské zariadenie pre deti od dvoch do 12 rokov bude rovnako poskytovať výchovu a vzdelávanie výhradne v angličtine. V škole ostáva aj časť pôvodného pedagogického zboru zo zahraničia.

Košice 4. augusta (TASR) – Koncom júna tohto roka ukončila v Košiciach činnosť dovtedy jediná medzinárodná stredná a základná škola QSI International s vyučovaním v anglickom jazyku. Jej súčasťou bola aj materská škola. Na záver školského roka 2015/2016 mala spolu takmer tri desiatky zahraničných i slovenských žiakov a detí.

Na mieste pôvodného zariadenia na Drábovej ulici bude od septembra pôsobiť nové medzinárodné vzdelávacie centrum Splash International. Škola a predškolské zariadenie pre deti od dvoch do 12 rokov bude rovnako poskytovať výchovu a vzdelávanie výhradne v angličtine. V škole ostáva aj časť členov pôvodného pedagogického zboru zo zahraničia.

Zriaďovateľom novej medzinárodnej školy je občianske združenie Splash International. "Otvorenie zariadenia je prirodzenou reakciou na vzniknutú situáciu, mesto Košice medzinárodnú školu potrebuje z viacerých dôvodov. Je to napríklad jedna z podmienok príchodu niektorých zahraničných investícií. Zahraniční manažéri často prichádzajú so svojimi rodinami a ich deti navštevujú medzinárodné školy. Naša škola, samozrejme, prijíma všetkých žiakov a deti v predškolskom veku, ktorých rodičia o to prejavia záujem," uviedla pre TASR riaditeľka Splash International Miroslava Holéczyová.

Deti podľa jej slov už v predškolskom zariadení plynule zvládnu anglický jazyk, ďalej majú možnosť pokračovať v medzinárodnom vzdelávaní. "V prvom roku počítame s necelou dvadsiatkou žiakov a detí, naša kapacita je ale väčšia," doplnila.

Pôvodná škola patrila do siete amerických medzinárodných škôl QSI International, v Košiciach poskytovala výchovu a vzdelávanie od roku 2001. Ku koncu júna skončila pôsobenie na východe Slovenska a prepustila zamestnancov, boli za tým ekonomické dôvody. V zariadení pôsobili americkí a britskí pedagógovia.

Nová medzinárodná škôlka a základná škola vo svojich osnovách využíva tzv. medzinárodné kurikulum (obsah vzdelávania) s prihliadnutím na splnenie osnov slovenského kurikula.