Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Kaštieľ v Trebišove čaká rekonštrukcia, múzeum ostane otvorené

Kaštieľ v Trebišove. Foto: Trebišov.sk

Košický samosprávny krajzískal z eurofondov na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky 2 635 500 eur.

Trebišov 27. októbra (TASR) – Kaštieľ v Trebišove čaká rozsiahla rekonštrukcia. Múzeum južného Zemplína, ktoré v objekte sídli, bude pre verejnosť naďalej otvorené, jeho prevádzka však bude obmedzená.

Košický samosprávny kraj (KSK) získal z eurofondov na obnovu tejto národnej kultúrnej pamiatky 2.635.500 eur. Kaštieľ bude do konca tohto roku vysťahovaný, práce majú byť ukončené do konca roku 2015.

"V prevádzke kaštieľ nebude, ale všetky ostatné expozície, ktoré sa nachádzajú v hospodárskych budovách, budú v riadnej prevádzke. Rovnako Tokajská informačná kancelária, ktorá má u nás sídlo, bude v prevádzke v priestoroch expozície drevorezby a plastiky, samozrejme, v obmedzenom režime," povedala pre TASR riaditeľka Múzea a Kultúrneho centra južného Zemplína Beáta Kereštanová. Zdôraznila, že návštevníci neprídu o tradičné podujatia, organizované v areáli kaštieľa, či už ide o Slávnosti svetiel (7. 11.) alebo tradičnú zemplínsku zabíjačku (30. 12.).

Kaštieľ bol postavený v roku 1786 v neskorobarokovom slohu, neskôr ho prebudovala rodina Andrássyovcov. Múzeum tvorí 11 stálych expozícií vrátane rozľahlej expozície tokajského vinohradníctva a vinárstva, zbierkový fond má 148.000 predmetov.

Historický objekt je aktuálne v zlom technickom stave, škodí mu zatekanie a chýbajúca izolácia strechy, vlhnutie muriva a podláh, nadmerná tvorba plesní, či absencia zvodov a izolácie suterénneho muriva. "Z tohto dôvodu je hlavným zámerom projektu zatraktívnenie objektu a vytvorenie priestorov pre interakciu rôznych sfér kultúrneho a spoločenského života," uviedla hovorkyňa predsedu KSK Zuzana Bobriková.

Práce na kaštieli budú zahŕňať sanáciu muriva, obnovu a modernizáciu priestorov, úplnú rekonštrukciu zrkadlovej siene, ako aj rekonštrukciu strešného plášťa vrátane zateplenia. Vznikne pritom nová galéria v podkroví, kde sa budú odohrávať predstavenia z regionálnych dejín, vytvorí sa aj nová expozícia venovaná historickým rodom spojeným s kaštieľom. Vytvorením Andrássyovského traktu sa podľa Kereštanovej tento významný rod konečne "vráti" do kaštieľa.

Okrem trebišovského kaštieľa zahŕňa pripravovaná obnova budov kultúrnych inštitúcií v KSK aj Banícke múzeum v Rožňave, Provinčný dom v Spišskej Novej Vsi, a Hvezdáreň a Zemplínske múzeum v Michalovciach. Kraj na ne celkovo získal z eurofondov vyše 8,6 milióna eur. "Realizácia projektov musí byť ukončená do konca roku 2015. S prácami sa začne hneď, ako budú úspešne ukončené verejné súťaže na dodávku prác. Vo všetkých piatich prípadoch ide o pamiatkovo chránené historické objekty," informovala Bobriková.