Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Košický kraj

Na Sigorde v Kokošovciach súťažia zlatokopi v ryžovaní zlata

Na snímke ryžovanie zlata. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Podujatie organizuje Slovenská asociácia zlatokopov, Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach a Občianske združenie Permoník zo Zlatej Bane.

Kokošovce 6. augusta (TASR) – Do rekreačnej oblasti Sigord si dnes prišli zmerať svoju zručnosť zlatokopi. V areáli zariadenia Opalex Sigord na Zelenom brehu v katastri obce Kokošovce v okrese Prešov sa totiž koná 17. ročník súťaže v ryžovaní zlata. V kvalifikačných a finálových kolách súťažia deti, amatéri, ale i profesionálni zlatokopi.

Podľa riaditeľa súťaže Dušana Demčáka sa na ryžovaní zúčastňuje viac ako 80 súťažiacich. "Pobehujú tu ešte detičky, ktoré nám pravdepodobne zvýšia počet. Takmer sto súťažiacich bude zápoliť v pripravených kovových claimoch, aby si každý vyryžoval svoju zlatinku a odišiel z dnešného dňa, ktorý strávi tu v prírode, spokojný," uviedol pre TASR Demčák.

Každý dostane do vedra piesok, v ktorom sú zlatinky. "Súťažiaci nevie, koľko je tam zlatiniek. Dáva sa od sedem do 15. Vojde do priestoru, takzvaného claimu, kde je nádoba s vodou zhruba meter krát meter šírka, výška 35 centimetrov. Prostredníctvom vody, ktorá nadľahčuje piesok, ho potrebuje preosiať alebo premyť," priblížil Demčák.

Keď súťažiaci vyryžuje taký počet zlatiniek, aký tam bol daný a má najlepší čas, tak je prvý. "Za každú stratenú zlatinku sa mu priráta dvojminútová penalizácia, a potom sa urobí súčet," vysvetlil riaditeľ súťaže.

Podujatie kedysi podľa Demčáka organizovali v susednej obci Zlatá Baňa. "V rokoch 1500 až 1700 sa v Zlatej Bani ťažilo zlato. Je aj teraz v podzemí, ale neťaží sa. Všade, kde vstúpime v Slanských vrchoch si myslím, že chodíme po zlate," skonštatoval.

Tento rok súťažia iba slovenskí hľadači zlata. "Každé dva roky sa tu konajú majstrovstvá Slovenska a Česka, tento rok sa konajú v Česku. Verím, že budúci rok budú u nás," uviedol starosta obce Kokošovce Vincent Ivanecký.

Podujatie organizuje Slovenská asociácia zlatokopov, Klub zlatokopov pri Východoslovenskom múzeu v Košiciach a Občianske združenie Permoník zo Zlatej Bane.