Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach vyzve R. Rašiho spoločný pravicový kandidát R. Bauer

Na snímke starosta Mestskej časti Košice – Západ a kandidát na primátora Košíc Rudolf Bauer. Foto: TASR/František Iván

Anna Bašistová sa vzdala kandidatúry v prospech nominanta pravicových strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS a OĽaNO) Rudolfa Bauera.

Košice 9. novembra (TASR) – Počet kandidátov na post košického primátora sa po dnešnom vyhlásení Aleny Bašistovej (Sieť, Most-Híd) ustálil na čísle šesť.

Bašistová sa vzdala kandidatúry v prospech nominanta pravicových strán (KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK, KDS, OKS, DS a OĽaNO) Rudolfa Bauera v priamom televíznom prenose počas diskusnej relácie V politike v televízii TA3.

Ako uviedla, odmieta už byť predmetom pravicových koaličných rokovaní a aj keď v prieskume predstihla svojho pravicového protikandidáta, rozhodla sa ho podporiť, pretože "on to dotiahne až do konca". Bašistová svoj krok vysvetlila aj tým, že komunálne voľby v Košiciach chápe ako referendum proti Pavlovi Paškovi (Smer-SD).

Primátor mesta Košice Richard Raši.
Foto: TASR/František Iván
Podľa súčasného košického primátora Richarda Rašiho (Smer-SD) riešenia pre Košice nie sú ani ľavicové, ani pravicové. "Veľké zmeny k lepšiemu, ktoré sme v Košiciach urobili za posledné štyri roky, slúžia všetkým Košičanom. Modernizácia dopravy, rekonštrukcia kúpaliska ČH, nové pracovné miesta, byty pre mladé rodiny, sú predsa pre všetkých Košičanov bez ohľadu na to, s akou politickou stranou sympatizujú," uviedol Raši pre TASR.

Rozhodnutie Bašistovej prekvapil aj šéfa strany Sieť Radoslava Procházku. Ten pre TASR uviedol, že jej ale rozumie a vzniknutú situáciu vníma ako prejav jej osobného hrdinstva. "S návrhom uchopiť komunálne voľby v Košiciach ako referendum o Pavlovi Paškovi a jeho tieňovom primátorovi súhlasím. Už zajtra prídem do Košíc takéto referendum osobne vyhlásiť," uviedol Procházka.

Strana Most-Híd, ktorá nominantku strany Sieť, Alenu Bašistovú podporovala, vyzýva svojich voličov a sympatizantov, aby po odstúpení Aleny Bašistovej dali svoj hlas Rudolfovi Bauerovi. "Odstúpenie Bašistovej je viac ako prospešne gesto iba niekoľko dní pred novembrovými voľbami. Je to šanca na úspešné spojenie stredopravých síl v druhom najväčšom meste Slovenska," reagoval Elemér Jakab, košický krajský predseda strany Most-Híd.

Bašistová je 37-ročná vysokoškolská pedagogička, bola najmladšou kandidátkou na post hlavy košickej radnice.

Počet kandidátov na post primátora Košíc sa teda aktuálne ustálil na čísle šesť. Už koncom septembra odvolalo Združenie robotníkov Slovenska kandidatúru Mariána Skurkaia, 30. októbra sa kandidatúry vzdal nezávislý Ján Dečo v prospech Aleny Bašistovej, ktorá oboch teraz nasledovala.

O primátorské kreslo teda zabojujú Boris Urbančík za stranu TIP, Rudolf Bauer za koalíciu KDH, SDKÚ-DS, NOVA, SaS, SMK-MKP, KDS, OKS, DS, OĽaNO, Jaroslav Džunko – nezávislý, Ivan Goňko za Jednotu–ĽSS, Jozef Holečko – nezávislý a súčasný košický primátor Richard Raši za Smer-SD.

Voliči v Košiciach si 15. novembra zvolia v 14 volebných obvodoch aj 41 poslancov mestského zastupiteľstva a aj starostov a poslancov miestnych zastupiteľstiev v 22 mestských častiach.