Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach štartuje petícia za urovnanie sporu o Dom umenia

Petícia vyzýva mestských poslancov, aby svojím hlasovaním podporili navrhované memorandum o porozumení, ktoré mestu navrhla ŽNO.

Košice 23. mája (TASR) – V Košiciach dnes spustili petíciu za urovnanie sporu o bývalú synagógu, dnešný Dom umenia. S iniciatívou prichádza košické občianske združenie B'nai B'rith Concordia.

Ambíciou podľa združenia je prispieť ku kultúrnemu riešeniu 20 rokov trvajúceho sporu o Dom umenia v Košiciach, ktorého ďalší vývoj je v rukách košického mestského zastupiteľstva. Online výzvu pod názvom "Petícia porozumenia: košický Dom umenia v synagóge patrí všetkým" môžu občania podporiť na webstránke www.peticie.com.

Súdny spor o objekt vedú mesto Košice a košická Židovská náboženská obec (ŽNO). Podľa prezidenta združenia B'nai B'rith Concordia Tomáša Teššera je v Košiciach po mnohých rokoch práve teraz vhodná príležitosť vyriešiť ho zmierlivou cestou. "Spor o Dom umenia zle vplýva nielen na židovskú komunitu, ale aj ostatných obyvateľov a renomé Košíc. Každému by prospelo jeho skoré ukončenie. Zo strany židovskej obce boli vytvorené predpoklady na kultúrne, zmierlivé a navyše pre mesto výhodné riešenie sporu, cestou návrhu Memoranda o porozumení. Prijatie tohto podania ruky židovskej obce košickým mestským zastupiteľstvom sme sa rozhodli podporiť aj petíciou porozumenia. S memorandom má spor konečne šancu na ukončenie tak, že Dom umenia bude naďalej patriť všetkým," uviedol Teššer. O memorande má rozhodovať košické mestské zastupiteľstvo 16. júna.

Petícia vyzýva mestských poslancov, aby svojím hlasovaním podporili navrhované memorandum o porozumení, ktoré mestu navrhla ŽNO. "Schválením memoranda sa nemení vlastník Domu umenia. Naopak, memorandum preukázateľne posilňuje pozíciu mesta v tejto veci, ponecháva rozhodnutie o osude Domu umenia v rukách súdu a zaručuje, že Dom umenia bude i naďalej slúžiť všetkým Košičanom ako kultúrna ustanovizeň," píše sa vo výzve.

Memorandum o porozumení podľa ŽNO významne posilňuje pozíciu mesta Košice v spore o Dom umenia, a to aj pre prípad jeho prehry na súde. ŽNO sa v ňom zaväzuje, že nezmení účel Domu umenia, ponechá v nájme Štátnu filharmóniu Košice a nahradí investície vložené do objektu. Vzdáva sa ním tiež svojich ďalších nárokov súvisiacich so súdnym sporom. "Memorandum o porozumení nevplýva na ďalšie rozhodovanie súdu, ani sa ním nevydáva objekt do rúk ŽNO. Zabezpečuje, že pre obyvateľov Košíc sa prípadným vydaním objektu do rúk ŽNO nič nezmení," uviedlo združenie B'nai B'rith Concordia.

Súdny spor o budovu prebieha od roku 1995, predchádzala mu neúspešná výzva ŽNO pre mesto Košice na vydanie Domu umenia v zmysle zákona o zmiernení niektorých majetkových krívd spôsobených cirkvám a náboženským spoločnostiam. V roku 2008 okresný súd a odvolací krajský súd rozhodli o vydaní budovy do rúk ŽNO. Mesto rozhodnutie napadlo dovolaním na Najvyššom súde SR, ktorý vec vrátil krajskému súdu, pričom však nedošlo k zrušeniu rozhodnutia prvostupňového súdu. Spor sa tak teraz nachádza v procesnom štádiu konania na krajskom súde o odvolaní mesta Košice. Ani rozhodnutie odvolacieho súdu však nezaručuje celkové ukončenie vlečúceho sa sporu.