Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Košický Gurmán Fest ponúkne zážitkovú gastronómiu v Mestskom parku

Ilustračné foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podujatie sa presúva k centru mesta z tradičného areálu Botanickej záhrady. Súčasťou programu bude varenie naživo, jazzové koncerty, ale aj cvičenia jogy alebo čitáreň.

Košice 16. júna (TASR) – Lákavé jedlo, podmanivé vône, rozmanité chute a kvalitné nápoje ponúkne už piaty ročník košického Gurmán Festu. Víkendové podujatie v dňoch 20. až 22. júna opäť priblíži v metropole východného Slovenska zážitkovú gastronómiu. Tento rok bude program prepojený s témou "Piknik v parku", keďže festival sa premiérovo koná v Mestskom parku.

Podujatie sa tak presúva k centru mesta z tradičného areálu Botanickej záhrady. "Botanická záhrada už kapacitne nepostačovala, čo sa týka návštevníkov aj vystavovateľov, a Mestský park si takéto podujatie priam žiada," uviedla dnes výkonná riaditeľka organizácie Košice Turizmus Iveta Niňajová.

To najlepšie zo svojej kuchyne budú ponúkať košické reštaurácie, ale aj hostia z okolitých miest. Návštevníkom sa predstaví rekordných 42 vystavovateľov, medzi hlavnými lákadlami budú renomovaní zahraniční šéfkuchári Emanuel Ridi – známy z televíznej relácie S Talianom v kuchyni a Michelinovým rádom ocenený portugalský šéfkuchár Miguel Rocha Vieira.

Súčasťou programu bude varenie naživo, jazzové koncerty, ale aj cvičenia jogy alebo čitáreň. "Pre návštevníkov sme pripravili viacero zón, medzi ktorými nebude chýbať Zóna Pilsner Urquell či Pikniková zóna pri fontáne. Zóna Svet Nipponu predstaví krajinu vychádzajúceho slnka, súčasťou je aj Design zóna, Detská zóna Lentilka alebo Zóna samotného hlavného pódia," priblížila Zuzana Fabianová, organizátorka z tímu Visit Košice.

Na svoje si tak prídu milovníci domácej a medzinárodnej kuchyne, piva, vína, destilátov či sladkých a slaných dezertov. V piatok predvedie svoje kulinárske umenie priamo na hlavnom pódiu michelinový šéfkuchár Miguel Rocha Vieira. Program oživia ukážky bojových umení, ako aj možnosť zahrať si japonskú spoločenskú hru go a shogi. Večer park rozozvučia tóny kapely Los Masakeros. Sobote budú dominovať kuchárske zručnosti zvučných mien, tajomný japonský čajový obrad, príprava sushi a slaných dezertov. Večer vyvrcholí live cooking show Emanuela Ridiho a atmosféru dotvorí koncert zoskupenia Jazz Trio. V záverečný deň sa záujemcovia naučia čapovať pivo k rôznym druhom jedál a uvidia malú svadobnú hostinu. Svoju knihu o vínach pokrstí známy slovenský enológ Vladimír Hronský.

Podujatie si vyžiada obmedzenia pre bežných návštevníkov Mestského parku, z organizačných dôvodov bude pre verejnosť uzavretý vo štvrtok (19.6.) od 12.00 h. Počas konania festivalu bude vstup do parku na vstupenky, ktoré si bude možné kúpiť pri vchode. "Keďže mestské kúpalisko, ktoré prevádzkuje spoločnosť TEHO, má vstup priamo v Mestskom parku, dohodli sme sa s nimi na spoločnom vstupnom počas tohto víkendu, čiže návštevník kúpaliska bude môcť v jednej cene navštíviť aj samotný festival," informovala Niňajová.

Cena vstupeniek na festival je pre dospelých 2,5 eura a pre deti nad šesť rokov, dôchodcov a držiteľov preukazu ZŤP jedno euro. Kombinovaný lístok na kúpalisko a Gurmán Fest je pre tieto kategórie päť eur a tri eurá. Deti do šesť rokov majú vstup zdarma. Festival trvá v piatok a sobotu od 12.00 do 22.00 h a v nedeľu od 11.00 do 20.00 h.