Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Košice počas Hodiny Zeme vypnú verejné osvetlenie na Južnej triede

Slávnostné rozsvietenie Dómu sv. Alžbety v centre Košíc Foto: TASR/Milan Kapusta

Obyvatelia Košíc sa môžu pridať k Hodine Zeme tak, že v sobotu o 20.30 h takisto zhasnú na hodinu svetlá vo svojich domácnostiach či firmách.

Košice 25. marca (TASR) – Mesto Košice sa aj tento rok zapojí do celosvetového ekologického podujatia Hodina Zeme. V sobotu 29. marca večer tak na jednu hodinu vypne verejné osvetlenie na Južnej triede. Stane sa tak v čase od 20.30 do 21.30 h, od križovatky ulice Jantárová až po križovatku Južná trieda – Barčianska, vrátane mosta VSS. Informoval o tom magistrát mesta.

Vypnutých bude celkovo 177 svietidiel s príkonom zhruba 34,5 kilowattov, ide o priemyselnú oblasť s nízkym pohybom chodcov. Obyvatelia Košíc sa môžu pridať k Hodine Zeme tak, že v sobotu o 20.30 h takisto zhasnú na hodinu svetlá vo svojich domácnostiach či firmách.

"Vypnutím časti verejného osvetlenia na jednu hodinu počas ekologickej akcie Hodina Zeme nepoukážeme iba na hrozby globálneho otepľovania a svetelného znečistenia našej planéty, ale z pozitívneho hľadiska aj na šetrenie financií obyvateľov nášho mesta," uviedol košický primátor Richard Raši. "Som naozaj rád, že sa naše mesto opäť, tak ako aj v minulých rokoch, zapojí do podujatia Hodina Zeme a spolu s mnohými svetovými metropolami prispeje k šetreniu energiami a v nemalej miere i ochrane životného prostredia."

Hodina Zeme je celosvetovým podujatím, ktoré sa koná od roku 2007. Košice sa do projektu oficiálne prvýkrát zapojili v roku 2010 vypnutím osvetlenia niektorých dominánt historického centra mesta a časti jeho juhozápadného obchvatu.