Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Mesiac autorského čítania v Košiciach približuje súčasnú literatúru

Ilustračná snímka Foto: Cap á l´Est

Festival sa začal 4. júla vernisážou o Miguelovi de Cervantesovi a potrvá do 3. augusta.

Košice 12. júla (TASR) - Mesiac autorského čítania, najväčší literárny festival svojho druhu v strednej Európe, privítal v Košiciach už 20 domácich a zahraničných autorov. Spisovatelia zo Slovenska, Česka, Poľska, Ukrajiny a Španielska predstavili nielen rôznorodosť súčasnej európskej literatúry, ale aj jej kvalitu.

"Vypočuli sme si naozaj skvelých básnikov, ako sú Erik Ondrejička, Janko Litvák či Michal Habaj, zoznámili sme sa s intelektuálnymi španielskymi detektívkami aj so zástupcom španielskej komiksovej špičky, talentovaným Alfonsom Zapicom. Nechýbali výborní, vo svete veľmi uznávaní prozaici ako Ignacio Vidal–Folch, ktorý vo svojom diele zachytil aj pád socializmu vo východnom bloku, a Andrej Kurkov, jeden z najúspešnejších ukrajinských autorov. Možno najväčšou španielsko-katalánskou hviezdou týchto dní bola Carme Riera, označovaná za prvú dámu katalánskej literatúry," priblížila riaditeľka Knižnice pre mládež mesta Košice Iveta Hurná.

Festival sa začal 4. júla vernisážou o Miguelovi de Cervantesovi a potrvá do 3. augusta. Počas 31 dní sprostredkúva stretnutia s celkovo 62 súčasnými autormi zo štyroch krajín strednej Európy a tohtoročného hosťa - Španielska. Pri knižničnej pobočke Litpark v areáli Kulturparku každý večer o 18.00 h a 19.00 h číta dvojica autorov. Cieľom festivalu je ponúknuť každý večer zástupcov iného literárneho žánru, ktorí návštevníkom predstavia svoju tvorbu a zároveň poskytnú priestor na zamyslenie.

V nasledujúcich dňoch prídu na festival ďalšie osobnosti. Bude to Maria Mercé Cuartiella, ktorá získala ocenenie Premi Llibreter udeľované katalánskymi kníhkupcami, či Lluís-Anton Baulenas, súčasný najoceňovanejší katalánsky prozaik. "Za domácich sa určite oplatí stretnúť s tvorbou Márie Ferenčuchovej, Rút Lichnerovej a Stanislava Rakúsa. Osobne sa teším na Michała Olszewského, poľského reportéra, spisovateľa, ekológa a novinára z denníka Gazeta Wyborcza. Naďalej však platí, že stojí za to prísť si vypočuť aj niekoho, koho možno nepoznáme a práve preto prekvapí," pozýva Hurná na nadchádzajúci program.

Knižnica aj v tomto roku vyhlásila festivalovú súťaž, v ktorej majú na otázky odpovedať jej aktívni návštevníci. Festival sa koná pod záštitou veľvyslanca Španielskeho kráľovstva v SR Félixa Valdésa a primátora Košíc Richarda Rašiho.