Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Nová košická neziskovka chce zapojiť študentov do riešenia problémov

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Zámerom organizácie Akademické dni mesta Košice je vytvoriť pre akademickú obec priestor a možnosť formulovať a prezentovať svoje názory a koncepcie na celospoločenské problémy.

Košice 2. augusta (TASR) – V Košiciach má sídliť nová nezisková organizácia Akademické dni mesta Košice (ADMK). Jej zámerom je vytvoriť pre akademickú obec priestor a možnosť formulovať a prezentovať svoje názory a koncepcie na celospoločenské problémy, prioritne pre potreby mesta a samosprávneho kraja.

Rudolf Schuster
Foto: TASR/Michal Svítok


Zakladateľmi ADMK sú bývalý prezident SR Rudolf Schuster, Univerzita Pavla Jozefa Šafárika, Technická univerzita v Košiciach, Univerzita veterinárskeho lekárstva a farmácie, mesto Košice a Košický samosprávny kraj (KSK).

Sídlom organizácie Akademické dni mesta Košice bude Prezidentská knižnica v budove Východoslovenskej galérie. "Pre zabezpečenie činnosti ADMK bol navrhnutý ročný členský príspevok vo výške 4000 eur na pokrytie režijných nákladov, z ktorého by sa mali hradiť polovičné pracovné úväzky riaditeľa ADMK a jedného administratívneho zamestnanca," uvádza sa v návrhu na vstup KSK do tejto organizácie. Krajskí poslanci budú o ňom rozhodovať na augustovom zasadnutí.

Košice sú sídlom troch významných univerzít, čo podľa dôvodovej správy vytvára predpoklady na zapojenie akademickej obce do verejnej diskusie o aktuálnych celospoločenských problémoch v súlade s vysokoškolským zákonom. Nezisková organizácia Akademické dni mesta Košice má pre to vytvoriť priestor organizovaním študentských konferencií, prednášok a workshopov. Študenti, prípadne doktorandi, budú na nich môcť analyzovať problémy súčasnosti v oblasti spoločenskovednej, medicínsko-prírodovednej či technicko-spoločenskej.