Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V Košiciach ponúkali pôstnu polievku pre pomoc ľuďom v núdzi

Trinásty ročník charitatívneho podujatia Pôstna polievka v košickom centre Veritas na Dominikánskom námestí s podporou košických biskupov zorganizovala spoločnosť Úsmev ako dar a Nadácia DeDo. Vyzbieranú sumu za polievku použijú na podporu viacerých charitatívnych projektov. Košice, 21. marca 2019. Foto: TASR/Milan Kapusta

Hustú, hŕstkovú bezmäsitú polievku ponúkali košický rímskokatolícky arcibiskup Bernard Bober a pomocný biskup Marek Forgáč v Dominikánskom kultúrnom centre Veritas.

Košice 21. marca (TASR) – V Košiciach podávali vo štvrtok tzv. pôstnu polievku všetkým, ktorí sa namiesto klasického obeda rozhodli prispieť dobrovoľnou sumou jednotlivcom a rodinám v núdzi. Hustú, hŕstkovú bezmäsitú polievku ponúkali košický rímskokatolícky arcibiskup Bernard Bober a pomocný biskup Marek Forgáč v Dominikánskom kultúrnom centre Veritas.

Išlo o 13. ročník celoslovenského podujatia s názvom Podeľme sa! Organizuje ho Katolícke hnutie žien Slovenska a zbierka trvá počas cirkevného pôstneho obdobia.

„Medzi ľuďmi je toto podujatie známe aj ako pôstna polievka, lebo charakteristickým prvkom je, že človek príde na obedové menu a dostane iba polievočku. Garantujeme, že nikto nezostane hladný, ale ten obed je možno taký jednoduchší a za dobrovoľný príspevok mu ho radi dáme,“ vysvetlil pre TASR Rado Dráb z Úsmevu ako dar.

Polovica vyzbieraných peňazí poputuje rožňavskému centru pre deti a rodiny Dominika. To poskytuje starostlivosť deťom, ktorých výchova je vážne ohrozená alebo narušená, vedú ho sestry saleziánky. Druhú polovicu získa Krízové centrum Vincentínum v Košiciach, ktoré vďaka zbierke umožní dôstojný život ďalším trom rodinám.

Podľa košického arcibiskupa Bernarda Bobera je práve v pôstnom období dôležité otvoriť nielen svoje srdce, ale aj peňaženku pre chudobných. „Toto je ten skutočný pôst, lámať a dávať chudobným. Lebo tých máme okolo seba. Zavinené, nezavinené dôvody sú všelijaké, ale biedy je okolo nás viac a treba zmierňovať chudobu a pôstny čas je na to,“ zdôraznil arcibiskup. Zároveň vyzval, aby sa každý snažil byť lepší a urobil lepším aj svet.

Do centra prišla na túto akciu po prvý raz aj Mária. „Chcem podporiť dobrú myšlienku, dobrú vec, dobrú akciu,“ uviedla 72-ročná Košičanka pre TASR s tým, že polievka jej veľmi chutila.

Celoslovenská verejná zbierka potrvá do 17. apríla. Počas vlaňajšieho ročníka sa podarilo vyzbierať 32.830 eur.