Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Košický kraj

Košice titul Európske mesto športu privítajú stredajším ceremoniálom

Košice Foto: TASR/S. Písecký

Rekonštrukciou majú v Košiciach prejsť školské športové ihriská, postupne budú vybudované aj multifunkčné ihriská a atletické ovály v mestských častiach.

Košice 4. januára (TASR) – Rok s titulom Európske mesto športu (EMŠ) odštartujú Košice v stredu 6. januára veľkým otváracím ceremoniálom na Hlavnej ulici. Ohňová šou začne pri Immaculate o 17.00 h, slávnostné otvorenie bude o 17.20 h. Rozsvietenie loga EMŠ s ohňostrojom je v programe o 19.00 h.

Súčasťou stredajšieho programu bude aj Košický trojkráľový beh, vystúpenie hudobných skupín NH6, Lukáš Adamec & Band a Queenie či rôzne súťaže. V utorok a stredu (5. - 6. 1.) od 12.00 do 18.00 h sa pred Urbanovou vežou a Dómom svätej Alžbety objaví aj unikátny snowbordový park Burton Riglet Park pre najmenších. Deťom od dvoch do šiestich rokov sa budú venovať skúsení inštruktori.

Hlavnou ambíciou úspešného naplnenia titulu EMŠ je podľa magistrátu rozhýbať Košičanov všetkých vekových kategórií a priviesť ich k športu ako účinnej podpore zdravého životného štýlu. Mesto chce rozvíjať tradičné podujatia, spoluprácu s organizátormi nových športových podujatí, ako aj investície do športovísk.

"Metropola východu už je mestom športu, ale ziskom prestížneho titulu Európske mesto športu 2016 chce ukázať Európe celoročne športujúcich Košičanov, pritiahnuť k športu, športovaniu a zdravému životnému štýlu čo najviac detí, mladých rodín a seniorov," uviedol primátor Richard Raši.

Na rozvoj a podporu rôznych športových aktivít je vyčlenených v tohtoročnom mestskom rozpočte 1.255.000 eur, čo je o 44 percent viac ako rok pred tým. Peniaze pôjdu na podporu mládežníckych klubov či organizáciu veľkých športových podujatí pre verejnosť. Paria k nim Štvorylka, Plavecká štafeta mesta – 24 hodín v bazéne, Challenge Day, Night Run, Move Week, Európsky týždeň športu, Objav svoj šport, Dotkni sa hviezd, Olympiáda seniorov, Šport troch generácií či Športové stretnutie partnerských miest z Vyšehradskej štvorky – Košice, Miškolc, Ostrava, Katovice.

Ďalej to budú Trojkráľový beh, beh Farbám neujdeš, 24 hodín Fitness, 24 hodín na ľade, Sparťan Race – mestský okruh, Tvrďák, Run Way Run, Zombie Run, Spoznaj behom Košice, Beh v zoo, Skok pod vežou, Školská olympiáda žiakov materských a základných škôl, Atletika hrou, Cyklistické a inline preteky pre mládež a ďalšie nové podujatia.

Rekonštrukciou majú v Košiciach prejsť školské športové ihriská, postupne budú vybudované aj multifunkčné ihriská a atletické ovály v mestských častiach, ktoré sa zapojili do súťaže o športovo najaktívnejšiu mestskú časť. Školy budú hodnotené podľa zapájania sa do súťaží Školskej športovej ligy a iných celoslovenských školských súťaží.

V rámci EMŠ 2016 môže o pomoc mesta požiadať akákoľvek organizácia, prípadne fyzická osoba, ktorá chce pripraviť nové a pre širokú verejnosť zaujímavé podujatie. Komisia posúdi žiadosť z hľadiska nákladovosti, efektívnosti, výnimočnosti a záujmu o dané podujatie. "Na základe toho bude možné poskytnúť subjektu dotáciu a zaradiť ho do kalendára podujatí, ktoré mesto Košice podporí," informoval magistrát. Športové podujatia, kluby alebo športoviská je možné v rámci propagácie bezplatne zaregistrovať na webstránke www.emskosice.sk.

"Verím, že vďaka podpore a aktívnemu zapájaniu sa do športových podujatí spoločne dokážeme, že Košice si titul Európskeho mesta športu právom zaslúžia," konštatovala viceprimátorka mesta Renáta Lenártová.

V súvislosti s projektom EMŠ 2016 oslovili mesto už aj prví záujemcovia o usporiadanie vrcholných podujatí. Malo by ísť napríklad o Majstrovstvá sveta v športových tancoch, Majstrovstvá Európy vo futbale kňazov, Medzinárodné multistretnutie plaveckých juniorských reprezentácií ôsmich štátov Európy, Svetovú ligu vo vodnom póle, Euroligu v basketbale alebo Svetovú ligu vo volejbale.

Košice sa stali prvým mestom na Slovensku, ktoré titul EMŠ získalo. Uchádzať sa oň môžu mestá, ktoré majú menej ako 500.000 obyvateľov, respektíve nie sú hlavným mestom krajiny. Mestá, ktoré sú hlavnými mestami alebo majú minimálne pol milióna obyvateľov, sa môžu uchádzať o titul Európske hlavné mesto športu. O pridelení titulu rozhoduje Asociácia európskych miest športu (ACES Europe).