Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Pri príprave košickej Bielej noci pomáhajú aj odsúdení

Už na slávnostnom otvorení Bielej noci sa prejaví výsledok spolupráce medzi Parížom, Košicami a Bratislavou.

Košice 29. septembra (TASR) - Najväčším festivalom súčasného umenia na Slovensku s názvom Biela noc sa už tradične prihovorí Košičanom a návštevníkom mesta v predvečer štartu najstaršieho maratónu v Európe – Medzinárodného maratónu mieru. Ako dnes novinárom povedala dramaturgička Bielej noci Zuzana Pacáková, festival aj tento rok ponúkne návštevníkom netradičnú umeleckú prechádzku mestom, plnú zážitkov a nových vnemov v duchu svojho tradičného sloganu Garantujeme, že nezaspíte! "Tento rok ponúkne 40 výnimočných diel tvorcov, medzi ktorými nebudú chýbať slovenskí umelci. Festival im umožňuje konfrontovať sa so svetovou špičkou, vystavovať vedľa známych mien, ale zároveň im dáva príležitosť vytvárať nové projekty a diela, ktorými sa potom sami môžu prezentovať vo svete," povedala.

Už na slávnostnom otvorení Bielej noci sa prejaví výsledok spolupráce medzi Parížom, Košicami a Bratislavou. Z iniciatívy francúzskej umelkyne Elise Morin, ktorá v Kunsthalle predstaví svoju inštaláciu Waste Landscape, zaznie premiérovo nová skladba Ivana Buffu v podaní Quasars Ensemble, doplnená elektronickou tvorbou umeleckého riaditeľa Debris Company Jozefa Vlka. Pri príprave tejto inštalácie pomáhajú už mesiac aj väzni z Ústavu na výkon trestu odňatia slobody v Košiciach - Šaci. V najmodernejšej hale umenia na Slovensku reparujú platá s cédečkami a drôtikmi ich spájajú do veľkých celkov.

K tohtoročným ťahúňom bude patriť Viktor Frešo a jeho nové site specific dielo (dielo vytvorené pre konkrétny priestor) v Dóme sv. Alžbety. Základom je svetelný nápis Boh je láska, vytvorený z neónových trubíc. "Je to nápis, s ktorým pracuje už vyše roka. Vďaka nemu otvára tradičnú kresťanskú tému v novodobom pohľade a vizuálnom spracovaní. Bude umiestnené nad oltárom, čo bude opäť veľký počin, pretože nie každé dielo sa dostane na takéto miesto," pripomenula kurátorka Bielej noci s tým, že to nebude len o netradičnom prepojení gotiky a neónu. Frešo, ktorý sa venuje aj hudbe, pozval Mariána Čekovského, aby k tomu pripravil polhodinové živé predstavenie na organe.

Niektoré diela, ktoré diváci počas Bielej noci 2014 uvidia, by do Košíc neprišli, nebyť sponzorskej podpory. "V dnešnej dobe je vzácnosť, ak sa na novú tvorbu nájdu peniaze. Veľmi si preto ceníme a ďakujeme všetkým partnerom, ktorí nás finančne podporili a bez ktorých by sme tento náročný projekt nemohli pripraviť. V neposlednom rade ďakujeme aj obyvateľom mesta, ktorí v rámci zbierky prispeli sumou takmer 5350 eur a ukázali, že je to aj ich Biela noc," zdôraznila Pacáková. Ako pripomenula, aj jedno zo zaujímavých diel vytvorených slovenskými autormi, vzniklo vďaka novému sponzorovi spoločnosti T-Systems Slovakia. Mladí Košičania, grafička Zuzana Petrovičová a programátor Ondrej Makši pripravili interaktívnu projekciu s názvom Fireworks With Me. Je to vlastne digitálna hra, premietaná na plátne s rozmermi 12 krát 16 metrov, ktoré bude umiestnené na Hlavnej ulici pri Immaculate. "Bude to možno najväčšia inštalácia, aká tam doposiaľ bola. Má znázorňovať digitálny ohňostroj, ktorý si diváci môžu sami naprogramovať. Košičania si zvykli z tohto miesta sledovať novoročné ohňostroje. Teraz budú mať príležitosť vytvoriť si jeho abstraktnú, geometrickú podobu," doplnila Pacáková.

T-Systems Slovakia sa postaral aj o vytvorenie mobilnej aplikácie pre smartfóny. Bezplatná aplikácia Biela noc 2014 sa bude sa dať stiahnuť už tento týždeň a poskytne množstvo užitočných informácií pre návštevníkov.

Medzi už tradičných podporovateľov myšlienky Bielej noci patrí Skupina VSE, ktorá je partnerom medzinárodného energetického koncernu RWE. "Téma svetla a energie, ktoré sú hlavnými motívmi Bielej noci, je nám veľmi blízka, aj preto už tretí rok participujeme na jej príprave a snažíme sa prispieť k zatraktívneniu tohto svetoznámeho podujatia," uviedla hovorkyňa spoločnosti Andrea Danihelová. Tento rok aj vďaka ich príspevku uvidia návštevníci inštaláciu Cloud (Mrak), ktorá tisíckami žiaroviek osvetlí priestor pri Miklušovej väznici. "Nesie v sebe opäť našu symboliku, keď rovnako ako Skupina VSE/RWE osvetľuje nielen košické noci," dodala Danihelová.

Košická Biela noc sa dostala aj do kalendára najväčších európskych festivalov v otvorenom priestore. Podľa Pacákovej je to ďalšie z ocenení, ktoré dokazuje, že festival má nielen divácky úspech, ale aj vysokú umeleckú hodnotu.