Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

Košická študentská firma skončila druhá v konkurencii 36 krajín Európy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Ich firma sa zaoberá vývojom a výrobou univerzálnych diaľkových ovládačov pre mobilné zariadenia.

Košice 28. júla (TASR) – Významný úspech dosiahli študenti košického Gymnázia na Poštovej ulici v európskom finále súťaže Company of the Year 2016 – Najlepšia študentská firma roka 2016. V konkurencii viac ako 200 študentov z 36 európskych krajín obsadili druhé miesto s firmou, ktorá sa zaoberá vývojom a výrobou univerzálnych diaľkových ovládačov pre mobilné zariadenia.

Európske finále súťaže sa konalo 25. až 27. júla v Luzerne, otvoril ho švajčiarsky prezident Johann Schneider-Amman. TASR o tom dnes informovala nezisková vzdelávacia organizácia JA Slovensko.

Košickú JA firmu Irdify reprezentovali študenti Lenka Mirdová, Juraj Mičko, Michal Pándy, Róbert Balluch a Pavol Drotár. Okrem tímovej ceny dostal Michal Pándy ocenenie za najlepšie líderské schopnosti a podporu JA - The Alumni Leadership Award.



Víťazom hlavnej ceny sa po celkovom sčítaní bodov stala študentská firma SubReader z Dánska. Vyvinula mobilnú aplikáciu pre dyslektikov, aby mohli ľahšie čítať titulky na obraze. Na treťom mieste bola študentská firma z Veľkej Británie, ktorej knižky pomáhajú deťom chorým na rakovinu znášať vedľajšie účinky chemo- a rádioterapie.

"Konkurencia bola veľmi silná, pretože tu boli najlepšie študentské firmy Európy. Museli sme bojovať naplno po celé tri dni, aby sme porotu zaujali. Celá súťaž bola skvelá skúsenosť, ktorá nám dala do života naozaj veľa. Cenný kov je iba zadosťučinením za celoročnú ťažkú prácu," povedal gymnazista Pavol Drotár.

O udelení cien rozhodovala desaťčlenná medzinárodná porota. Študentské firmy hodnotila na základe ich podnikateľského plánu, interview pri stánku, niekoľkominútovej prezentácie a súkromného panelového interview.

V slovenských stredných školách si študenti zakladajú firmy v programe JA Aplikovaná ekonómia. "Študentské firmy umožňujú mladým ľuďom založiť si minispoločnosť pod vedením učiteľa a dobrovoľného konzultanta z podnikateľskej praxe. Zámerom programu je, že táto reálna skúsenosť s podnikaním môže rozvinúť podnikateľské zručnosti mladých ľudí a motivovať ich k založeniu vlastnej firmy," povedal generálny riaditeľ JA Slovensko Adam Šepetka.

O účasti slovenského tímu v tejto "lige majstrov" rozhodla odborná porota na 21. ročníku súťaže JA Veľtrh podnikateľských talentov 2016, ktorý sa konal v marci v Bratislave.