Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

Zoologická záhrada Košice sa rozšírila o nové prírastky

Na snímke mesačná korytnačka močiarna, prvý odchov v košickej ZOO, 28. apríla 2014. Foto: TASR/František Iván

Prvý raz sa vyliahla v košickej zoo korytnačka močiarna. Je to jediný druh korytnačky, ktorý sa vyskytuje aj na našom území.

Košice 28. apríla (TASR) - Zoologická záhrada Košice pripravila pred oficiálnym otvorením jubilejnej 35. sezóny viacero noviniek pre návštevníkov. Obohatila kolekcie vtákov, cicavcov, či rozšírila zbierku unikátnych druhov hmyzu a plazov.

"V pavilóne exotária hneď za vstupom do zoo pribudol pár lemurov kata. Ide o primáty, ktoré sú medzi lemurmi najobľúbenejšie a spoznať ich podľa pásikavých čierno-bielych chvostov," priblížila dnes pre TASR Eva Malešová z košickej zoo. Do Košíc prišli lemury z českej Zoo Ohrada pri Hlubokej nad Vltavou.

Svet vtákov rozšírili dva páry žeriavov sarusov, ktoré patria medzi najväčšie svojho druhu na svete. V období párenia sú známe doďaleka počuteľným spevom a tzv. svadobným tancom. Návštevníci ich môžu pozorovať vo výbehu oproti medveďom.

Fotogaléria: Prírastky v košickej ZOO

Trio ostrožiarok lesklých

Na snímke vpravo volavka striebristá dovezená zo ZOO Hluboká z Českej republiky, 28. apríla 2014.
Foto: TASR/František Iván
Partnerky sa dočkal aj samec volavky striebristej v rotunde. Pricestovala k nemu tiež zo Zoo Ohrada. "V tej istej voliére nájdu návštevníci aj nové trio ostrožiarok lesklých. Sú to pomerne veľké zúbkozobce s výrazne čiernym lesklým perím a nápadne dlhými nohami," uviedla Malešová.

Na svoju premiéru, zatiaľ však v chovateľskom zázemí, čakajú felzumy madagaskarské. Patria ku gekónom a sú výnimočné schopnosťou prisať sa chodidlami tak, že sa bez problémov pohybujú aj po úplne hladkých plochách. Majú sýtozelenú farbu a červené bodky. Do Košíc pricestovali z Francúzska.

Vo výbehoch môžu návštevníci podľa Malešovej od skorej jari pozorovať viaceré mláďatká. Rozšírili rodiny uhorského dobytka, muflónov, tiav či zebu zakrpatených. V odchovni mláďat sa nachádza nelietavý vták emu hnedý. Prvý raz sa vyliahla v košickej zoo korytnačka močiarna. Je to jediný druh korytnačky, ktorý sa vyskytuje aj na našom území.