Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košický aktivista podal trestné oznámenie na primátora a náčelníka MsP

Ilustračné foto. Foto: TASR/František Iván

Burdiga zastupuje iniciatívu Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť, ktorá odmieta nový systém parkovania v širšom centre Košíc.

Košice 18. júla (TASR) – Košický občiansky aktivista Henrich Burdiga podal na primátora mesta Richarda Rašiho a náčelníka mestskej polície Jána Palčíka trestné oznámenie pre podozrenie zo spáchania trestného činu zneužívania právomocí verejného činiteľa. Burdiga zastupuje iniciatívu Nezaplatím EEI ani cent - občianska neposlušnosť, ktorá odmieta nový systém parkovania v širšom centre Košíc.

Dôvodom podania bol podľa neho zásah mestskej polície, ktorá bránila zhromaždeným kritikom nového systému parkovania prístup na verejné zasadnutie mestského zastupiteľstva dňa 13. júna. Na rokovaní poslanci schvaľovali prenájom ďalších úsekov miestnych komunikácií súkromnej firme EEI, ktorá nový systém parkovania realizuje. Použitie donucovacích prostriedkov mestskými policajtmi voči ľuďom snažiacim sa dostať na rokovanie bolo podľa Burdigu v rozpore so zákonom. Má aj dôvodné podozrenie, že došlo k trestnému činu poškodzovania cudzích práv. Policajti mali podľa neho uviesť verejnosť do omylu, keď argumentovali, že dôvodmi nevpustenia na zasadnutie sú bezpečnosť a obmedzená kapacita sály.

Podľa magistrátu organizátori protestnú akciu nezvládli a na rokovanie mestského zastupiteľstva prišlo viac ľudí, ako bolo možné vpustiť. "Organizátori zhromaždenia občanov od začiatku deklarujú účasť až 1000 ľudí, čo výrazne presahuje bezpečnú mieru obsadenosti rokovacej sály," uviedla hovorkyňa magistrátu Linda Šnajdárová. Veľká zasadačka má podľa jej slov kapacitu maximálne 600 osôb, čo nie je z požiarno-bezpečnostných dôvodov možné prekračovať. Kapacita je pritom na každom zasadnutí MsZ znížená prítomnosťou poslancov, personálu a návrhovej komisie v počte zhruba 100 miest. Ďalšia približne stovka miest je vyhradená pre odborné útvary pracovníkov magistrátu, zástupcov mestských podnikov, novinárov a starostov.

"Pri vstupe bol organizátormi, ktorí danú akciu absolútne nezvládli, privolaný dav občanov k vstupu do chodby pred zasadačkou. Mestská polícia predchádzala konfliktom, no napriek tomu boli rozvášneným davom zranení dvaja príslušníci MsP. Len vďaka regulácii vstupu mestskou políciou nedošlo k väčším škodám na zdraví ani majetku. Primátor požiadal políciu, aby pustila všetkých ľudí, samozrejme, len do naplnenia rokovacej kapacity sály, tak aby nedošlo k porušeniu bezpečnostných pravidiel a k ohrozeniu zdravia a života prítomných," reagovala Šnajdárová.

Mestská polícia podala za nezvládnutie organizovaného protestu trestné oznámenie na organizátorov.