Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Na otvorenie letnej sezóny je Košický hrad pripravený

Ilustračné foto Foto: TASR/František

Návštevníci sa v tomto roku môžu tešiť ešte na druhý ročník festivalu dobových divadiel na hrade Teatrum in Castrum v júli.

Košice 6. mája (TASR) - Už najbližšiu sobotu 10. mája sa v rámci osláv Dní mesta Košice začne na Košickom hrade letná sezóna. Donedávna takmer zabudnutá lokalita vrchu Hradová, s ruinami nikdy nedokončeného hradu, sa vďaka projektu Košice – Európske hlavné mesto kultúry 2013 stala atraktívnym oddychovým miestom. Vlani ju navštívilo vyše 10.000 návštevníkov. Okrem renovovaného a upraveného areálu tam vďaka občianskemu združeniu (OZ) Casstelum Cassovia našli aj zaujímavý program, na ktorý sa môžu tešiť aj v tomto roku až do 4. októbra.

„Sezónu na hrade otvoríme scénickým priblížením udalostí súvisiacich s udelením prvej erbovej listiny mestu Košice, ktoré sa odohralo presne pred 645 rokmi 7. mája 1369 na hrade Diósgyör, odkiaľ mešťania erb a vzácnu listinu priniesli do Košíc,“ informoval predseda Občianskeho združenia (OZ) Casstelum Cassovia Ľuboš Porada. Dodal, že pre návštevníkov pripravili aj ďalšie atrakcie, výstavy, hudobné či šermiarske vystúpenia. V interaktívnych remeselníckych dielňach si budú môcť tiež vyskúšať prácu stredovekého kováča, výrobcu lukov či drevených lyžíc. „Výnimočným bude vysvätenie archeologického areálu hradu a večerná omša, ktorá bude preukázateľne historicky prvou celebrovanou na tomto mieste,“ doplnil Porada.

Ako zdôraznil, OZ Casstelum Cassovia nenechalo na náhodu výber podujatí, ktorými oživí šesť mesiacov trvajúcu sezónu. Počas vlaňajška združenie zrealizovalo dotazníkový prieskum, na ktorom sa zúčastnilo takmer 500 návštevníkov. Tí požadujú predovšetkým viac akcií pre turistov, rodiny a špeciálne pre deti, a tiež možnosť občerstvenia. Všetko sa organizátori snažia naplniť už túto sezónu a preto hneď v jej úvode prinášajú niekoľko noviniek.

I. Detský prímestský tábor

Po úspešne odskúšanom nultom ročníku OZ zorganizovalo na začiatok prázdnin I. Detský prímestský tábor. V areáli hradu sa jeho členovia starajú o údržbu detského ihriska, pripravujú výbeh pre kone, na ktorých sa bude dať jazdiť, voliéry pre dravé vtáky, prevádzkujú informačné centrum a sprístupnili čajovňu za dobrovoľný príspevok. Mnohé z toho je prístupné návštevníkom celoročne. Celý rok ponúkajú pre deti edukatívne podujatia v rámci organizovaných školských výletov nazvané Tajomný hrad nad Košicami.

„Školy sa už teraz môžu prihlasovať a my im zabezpečíme sprievodcu, ktorý ich nielen povodí po areáli, všetko poukazuje a vysvetlí, ale aj umožní, aby si prakticky vyskúšali to, o čom sa zatiaľ iba teoreticky učili na hodinách dejepisu,“ uviedol Jozef Môcik z OZ Casstelum Cassovia. Ďalšou novinkou je, že realizáciu dobových podujatí si možno u organizátorov objednať aj mimo areálu hradu.

Bezplatný vstup

V areáli Košického hradu, ktorého vlastníkom a investorom je mesto Košice, sa žiadne vstupné neplatí. Výnimkou je výstup na 21,5 metra vysokú vyhliadkovú vežu patriacu Mestským lesom Košice, ktoré sú správcom areálu. U organizátora kultúrnych podujatí OZ Casstelum Cassovia si môžu záujemcovia objednať počas víkendov aj moderované sprevádzanie po archeologických vykopávkach.

Návštevníci sa v tomto roku môžu tešiť ešte na druhý ročník festivalu dobových divadiel na hrade Teatrum in Castrum v júli, stredoveký šermiarsky turnaj v auguste, či druhý ročník festivalu dobovej hudby na hrade Musica Historica v septembri. Slávnostné ukončenie hlavnej hradnej sezóny roka 2014 sa uskutoční 4. októbra.