Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Michalovskí colníci budú počas leta kontrolovať registračné pokladnice

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radoslav Stoklasa

Na základe pretrvávajúcich a opakujúcich sa porušení zákona sa zamerajú tiež na športové a kultúrne podujatia.


Michalovce 2. júla (TASR) – Colníci budú počas letnej sezóny vykonávať intenzívne kontroly zamerané na používanie registračných pokladníc. Kontrolovať budú subjekty v okresoch Michalovce, Sobrance, Trebišov a Snina. Na základe pretrvávajúcich a opakujúcich sa porušení zákona sa zamerajú tiež na športové a kultúrne podujatia. TASR o tom informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Klára Baloghová.

Podľa jej slov totiž na všetkých športových a kultúrnych podujatiach, kde sa nachádzajú bufety s občerstvením či stánky s rozličným tovarom, majú podnikatelia povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu (ERP).

"Podnikateľ je povinný umiestniť v zmysle zákona o ERP elektronickú registračnú pokladnicu tak, aby údaje na zobrazovacom zariadení boli pre zákazníka čitateľné. Podnikateľ je tiež povinný vystaviť doklad z ERP bez zbytočného odkladu po prijatí hotovosti," vysvetlila Baloghová.

V prípade porušenia zákona colníci uložia predajcovi sankcie od pokuty na mieste až po návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia pri opakovaných porušeniach. "Sankcie sú podľa zákona vo výške od 50 do 40.000 eur, až po návrh na zrušenie živnostenského oprávnenia," spresnila hovorkyňa.

Kontroly budú zamerané na dodržiavanie zákona o ERP, najmä na nezaevidovanie tržby v pokladnici, nevydanie pokladničného dokladu a vydanie pokladničného dokladu, ktorý nespĺňa náležitosti zákona o ERP.

"Colníci sa tiež zamerajú na kontrolu predaja alkoholických nápojov, tabaku a tabakových výrobkov, kde majú predajcovia povinnosť mať povolenie na predaj alkoholu, doklady o nadobudnutí (kúpe) a na spotrebiteľskom balení nápojov či cigariet musia byť platné kontrolné známky," dodala Baloghová.

V roku 2015 colníci v okresoch Michalovce, Snina, Sobrance a Trebišov vykonali 971 kontrol elektronických registračných pokladníc. Pri 522 z nich zaznamenali porušenie zákona. V tomto roku doposiaľ vykonali 469 takýchto kontrol, pričom porušenie zákona zistili v 213 prípadoch.

Podľa Baloghovej, ľudia majú možnosť oznamovať zistené nedostatky a podozrenia na e-mailovú adresu pokladnica@financnasprava.sk.