Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Košický štátny archív získal významné európske ocenenie

Snímka zo Štátneho archívu v Trnave vo štvrtok 9. júna 2016. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Ocenenie sa udeľuje raz ročne jednému archívu vo svete.

Košice 4. júla (TASR) – Štátny archív (ŠA) v Košiciach získal významné ocenenie. Maďarská spoločnosť pre výskum rodín ho označila za bádateľské miesto roka 2015. Vychádzala zo skúseností svojich členov, ktorí navštívili ŠA v Košiciach. Toto ocenenie udeľuje raz ročne jednému archívu vo svete.

"Maďarská spoločnosť pre výskum rodín je genealogická spoločnosť, ktorá združuje viac ako 1000 maďarských genealógov, ktorí sa zaujímajú o svoje rodinné korene, združujú bádateľov z celého Maďarska a z okolitých krajín. Na základe dotazníkov od svojich členov a priaznivcov vyhodnocujú najlepší archív, respektíve archív, kde sa stretli s čo najlepším prístupom," uviedol pre TASR riaditeľ ŠA v Košiciach Richard Pavlovič.

Zo slovenských archívov získal podľa Pavloviča naposledy toto ocenenie Štátny archív v Nitre za rok 2013. "Toto ocenenie je poďakovaním sa Maďarskej spoločnosti pre výskum rodín. Je to aj ocenenie práce mojich kolegov, predovšetkým pani Zuzany Kleščinskej, ktorá sa v tom spomínanom roku 2015 venovala bádateľom," skonštatoval.

Ako ďalej uviedol, do ŠA v Košiciach chodia často aj maďarskí bádatelia. "Keďže sme jazykovo vybavení, nie sú tu žiadne jazykové bariéry. Dokážu študovať u nás jednak materiál v maďarskom jazyku a rovnako ich dokážeme vybaviť v ich jazyku, keďže pracovníčka bádateľne ovláda maďarský jazyk," dodal Pavlovič.

Najväčší záujem majú podľa jeho slov o cirkevné a štátne matriky. "Skúmajú svoje rodokmene a takisto sa zaujímajú o sčítanie obyvateľov a urbáre. V druhom rade sú to rôzne témy z histórie regiónu Abova a okolia,“ priblížil riaditeľ.