Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Košický kraj

Na východe chýbajú rómske občianske hliadky, aby udržiavali poriadok

Na ilustračnej snímke rómske občianske hliadky. Foto: TASR/Milan Kapusta

Tvrdia, že im to pomohlo pri udržiavaní poriadku v obciach a mestách. Vo Veľkej Ide niektorých zamestnávajú z obecného rozpočtu, čím sa snažia zabezpečiť poriadok počas vyplácania dávok.

Košice 3. augusta (TASR) – Mestá a obce chcú, aby Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zabezpečil fungovanie projektu, ktorý by zastrešoval rómske občianske hliadky. Tvrdia, že im to pomohlo pri udržiavaní poriadku v obciach a mestách.

Vo Veľkej Ide žije 1 920 Rómov, čo je viac ako polovica obyvateľov obce. Do októbra minulého roka, kedy sa skončil projekt, tam podľa slov starostu Júliusa Beluscsáka fungovali rómske občianske hliadky. "Boli prínosom pre našu obec jednak pri vyplácaní dávok na miestnej pošte. Okrem toho zabezpečovali aj poriadok v samotnej obci a v rómskych osadách. Veľmi pozitívne sme hodnotili tento projekt a škoda, že nepokračuje ďalej," uviedol pre TASR Beluscsák.

Sedemčlennú hliadku nahradili z vlastných zdrojov. "Niektorých zamestnávame z obecného rozpočtu, snažíme sa tak zabezpečiť poriadok počas vyplácania dávok," skonštatoval starosta.

V Moldave nad Bodvou mali v minulosti osemčlennú hliadku. Podľa slov prednostky mestského úradu Kláry Vranaiovej hliadky potrebovali, majú lepší vzťah s rómskou komunitou. "Preto sme ich založili a od 15. mája 2016 pôsobia v našom meste a sú začlenení pod organizačnú zložku mestskej polície,“ vysvetlila prednostka úradu a dodala, že ich financujú cez projekt Úradu práce sociálnych vecí a rodiny Šanca pre zamestnaných. Mesto prispieva na ich mzdy piatimi percentami.

VIDEO: Samosprávam chýbajú rómske občianske hliadky


Rovnako postupovali i v mestskej časti (MsČ) Košice – Šaca, kde takto zamestnávajú šiestich ľudí. "Hliadka má za sebou niekoľko úspešných zákrokov pri bránení a odhaľovaní kriminality na území MsČ. Je pravda, že z vlastného rozpočtu by to mestská časť neutiahla a aj pri päťpercentnej spoluúčasti náklady celkovo počas doby trvania projektu nie sú zanedbateľné, pretože z vlastných prostriedkov im vyplácame stravné lístky, ich vybavenie, výstroj a všetky prevádzkové náklady," vysvetlil starosta MsČ Košice – Šaca Daniel Petrík.

Podľa jeho slov by boli radi, keby v budúcnosti fungovanie hliadok financoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity. "Pretože v projekte Šanca na zamestnanie chceme využívať pracovnú silu hlavne na vykonávanie prác potrebných pri údržbe majetku MsČ, správy zelene a letnej a zimnej údržby verejného priestranstva," vysvetlil Petrík.

Na snímke Ábel Ravasz
Foto: www.most-hid.sk


Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity má so zavedením hliadok len pozitívne reakcie, nielen zo strany Rómov, ale aj majoritnej spoločnosti a samospráv. "Ich efektivita a úspešnosť spočívala hlavne v tom, že sa na poriadku a chode v rómskych osadách spolupodieľali samotní Rómovia, ktorí majú v daných lokalitách vybudovaný istý rešpekt," uviedol pre TASR splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz.

Ako ďalej povedal, na spustení projektu pokračovania rómskych občianskych hliadok intenzívne pracujú. "Samozrejme, nebude to zo dňa na deň, ale snažíme sa a rokujeme s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny SR a Ústredím práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sme tento projekt spustili v čo najkratšom čase. Dúfam, že do konca roka to stihneme," dodal Ravasz.