Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Košický kraj

V krompašskej nemocnici sa tento rok narodilo už osem dvojčiat

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Modernizácia sa bude realizovať za plného chodu nemocnice s tým, že celé oddelenie bude dočasne presťahované do náhradných priestorov.

Krompachy 20. novembra (TASR) - V Nemocnici Krompachy sa tento rok narodilo už osem dvojčiat, z toho tri jednovaječné a päť dvojvaječných. Konateľ nemocnice Miroslav Kraus potvrdil, že zaznamenali aj ďalšie pozitívne čísla. „Oproti vlaňajšku k 1. novembru vzrástol počet pôrodov o 55, na svet sa u nás vypýtalo 315 chlapcov a 372 dievčat,“ konkretizoval.

Zároveň dodal, že osem spomínaných dvojčiat sa má dobre, sú v poriadku a nemali žiadne vážne problémy. Najmladšia mamička detí pritom mala len 14 rokov a najstaršia 45 rokov.

Nemocnica zároveň reaguje na zvýšený záujem žien priviesť svoje dieťa na svet práve v Krompachoch a pripravuje rozsiahlu rekonštrukciu jej gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia. Tá bude spolufinancovaná aj z prostriedkov Európskej únie. Modernizácia sa bude realizovať za plného chodu nemocnice s tým, že celé oddelenie bude dočasne presťahované do náhradných priestorov.

V rokoch 2020 – 2021 sa uskutoční rozsiahla rekonštrukcia budovy gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia s nadstavbou, rozšíri sa jeho kapacita na 34 lôžok, pribudnú izby s vysokým štandardom aj možnosťou individuálneho prístupu k pacientkam. Vzniknú tiež nové pôrodné a operačné sály. Súčasťou príspevku z eurofondov je aj doplnenie prístrojovej techniky v nemocnici. Dôjde tak k výmene CT prístroja za prístroj s vyšším štandardom, aj výmene RTG prístroja za plne digitalizovaný prístroj, pribudnú operačné stoly a lampy pre gynekologicko-pôrodnícke oddelenie,“ dodal Kraus.

Nemocnica Krompachy zabezpečuje základnú zdravotnú starostlivosť pre spádovú oblasť 50.000 obyvateľov. Od roku 2008 je jej 100-percentným vlastníkom spoločnosť Agel SK.