Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Košický kraj ponúka benefity pre dlhoročných darcov krvi

Na snímke darca krvi v odbernom centre NTS v Košiciach 14. júna 2018. Foto: TASR/Milan Kapusta

Benefity možno využiť po predložení dokladu, ktorý potvrdzuje status mnohonásobného darcu krvi.

Košice 30. decembra (TASR) - Košický samosprávny kraj (KSK) prináša od 1. januára 2020 viaceré výhody pre mnohonásobných darcov krvi. Patria k nim polovičné vstupné na vybrané predstavenia divadiel, bezplatné ročné zápisné v krajských knižniciach či bezplatné vstupy na vybrané festivaly. Týka sa to držiteľov zlatej a diamantovej plakety a Kňazovického medaily, ktoré udeľuje Slovenský Červený kríž (SČK).

"Držitelia Kňazovického medaily môžu navyše raz ročne bezplatne využiť jeden relaxačný balíček v hydrocentre niektorého z dvoch krajských sociálnych zariadení," informoval v pondelok Úrad KSK.

Benefity možno využiť po predložení dokladu, ktorý potvrdzuje status mnohonásobného darcu krvi. Bezplatné ročné zápisné je v knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK bez ohľadu na miesto trvalého alebo prechodného pobytu v rámci KSK. Voľný vstup bude na Abovské folklórne slávnosti, Tokajský festival, Dožinky, Spišské folklórne slávnosti a Gemerské folklórne slávnosti. Bezplatné astronomické pozorovania budú v hvezdárňach v Michalovciach, Rožňave a Medzeve. Bezplatný vstup bude v Regionálnej muzeálnej expozícii Jozefa Mailátha v Kráľovskom Chlmci a Galérii Zemplínskeho osvetového strediska v Michalovciach. Polovičné vstupné sa týka predstavení divadiel v zriaďovateľskej pôsobnosti KSK okrem hosťujúcich predstavení. V krajských múzeách a galériách platí pre mnohonásobných darcov krvi rovnaký cenový režim vstupného ako pre držiteľov preukazu osoby s ťažkým zdravotným postihnutím (ŤZP). Držitelia Kňazovického medaily môžu raz ročne bezplatne využiť relaxačný balíček v hydrocentre zariadení sociálnych služieb Arcus v Košiciach alebo Idea v Prakovciach.

Podrobnosti o benefitoch v kultúrnych organizáciách sú zverejnené na webových stránkach a budú priebežne aktualizované. Doposiaľ kraj zvýhodňoval zlatých darcov krvi tak, že si môžu uplatniť nárok na zľavnené cestovné v prímestských autobusoch, ktoré predstavuje 20 centov za každých začatých 50 kilometrov.

Podľa predsedu KSK Rastislava Trnku si pozornosť zaslúžia práve dobrovoľní darcovia krvi, ktorí pomáhajú zachraňovať ľudské životy roky a pravidelne. "Preto sme sa na župe rozhodli pripraviť pre viacnásobných darcov balíček benefitov," uviedol.

Zlatú plaketu udeľuje SČK ženám za 30 a mužom za 40 dobrovoľných odberov krvi. Diamantovú plaketu získavajú darkyne za 60 a darcovia za 80 odberov. Najvyšším možným ocenením darcovstva krvi na Slovensku je Kňazovického medaila, a to za 80 odberov u žien a za 100 odberov u mužov.