Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Košický kraj

Stredoškoláci si v Košiciach vyskúšajú modelové zasadnutie OSN

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Simulované zasadnutie kopíruje riadne zasadnutie OSN vrátane rokovania a hlasovania.

Košice 22. marca (TASR) - Zasadnutie Organizácie Spojených národov (OSN) si v simulovanej podobe vyskúšajú stredoškolskí študenti počas tohto víkendu v Košiciach. K témam rokovaní patria napríklad otázka embarga uvaleného na Kubu, riešenie problému obchodovania s ľuďmi či snaha o znižovanie plastového odpadu.

Prvá Modelová Konferencia OSN v Košiciach (KOMUN) 2024 trvá od piatka do nedele (24. 3.). "Na medzinárodne uznávanej konferencii sa zúčastní 65 delegátov z celého sveta, podujatie ponúka dospievajúcim jedinečnú príležitosť vyskúšať si úlohu diplomatov a ambasádorov," informoval Košický samosprávny kraj (KSK). Stredoškoláci tak môžu ukázať, že im nie sú ľahostajné ani svetové problémy.

Simulované zasadnutie kopíruje riadne zasadnutie OSN vrátane rokovania a hlasovania. Účastníci si vyberajú krajinu, ktorej záujmy a politiku budú zastupovať. Diskusie sú vedené v anglickom jazyku.

"Počas prvých dvoch dní budú študenti pracovať na vytváraní rezolúcie v šiestich výboroch s náročnosťou od začiatočníkov až po expertnú úroveň. Popasujú sa s témami, ako znižovanie odpadov na občana alebo snaha znížiť počet ľudí bez domova do roku 2030. Riešiť plánujeme aj embargo uvalené na Kubu od USA alebo whistleblowing. Skúsenejší sa pokúsia vyriešiť stabilizovanie bývalých afrických kolónií a taktiež problematiku obchodovania s ľuďmi," priblížila Dalma Sophie Mitríková, študentka košického Gymnázia Trebišovská a členka organizačného tímu KOMUN 2024.

Podujatie vyvrcholí v nedeľu v Aule Maxima na Technickej univerzite Košice (TUKE) Valným zhromaždením OSN, kde budú delegáti schvaľovať rezolúcie. "Cieľom nie je vyhrať, ale zapojiť sa a inovatívnym spôsobom šíriť povedomie o dianí vo svete," dodala Mitríková.

Simulované zasadnutie OSN podľa organizátorov pomáha mladým zlepšiť kritické myslenie a pohotovosť pri riešení problémov a je pre nich aj príležitosťou na zdokonaľovanie angličtiny, najmä odbornej terminológie. Podujatie zastrešuje KSK spolu s TUKE.