Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Košický kraj

V Lorinčíku vysvätia nový kláštor karmelitánov

Nový kláštor Rádu bosých karmelitánov dokončujú v týchto dňoch v košickej mestskej časti Lorinčík. Výstavba začala v lete 2010, jeho slávnostná posviacka je naplánovaná na 27. septembra. Foto: TASR/František Iván

Do Lorinčíka prišli prví traja karmelitáni v roku 2006, pričom tu založili novú karmelitánsku mužskú komunitu.

Košice 20. augusta (TASR) – Nový kláštor Rádu bosých karmelitánov dokončujú v týchto dňoch v košickej mestskej časti Lorinčík. Výstavba začala v lete 2010, jeho slávnostná posviacka je naplánovaná na 27. septembra. Predstavený kláštora Andrej Valent pre TASR uviedol, že v ten deň si návštevníci budú aj môcť prezrieť priestory budovy.

Do Lorinčíka prišli prví traja karmelitáni v roku 2006, pričom tu založili novú karmelitánsku mužskú komunitu. Rád v tejto lokalite dostal darom pozemok, ktorý od počiatku plánoval využiť na stavbu kláštora.

V novej budove stojacej blízko lesa sú izby pre ôsmich rehoľníkov, zároveň je samostatná časť určená pre záujemcov o duchovné cvičenia a obnovu. "Tento kláštor na jednej strane bude umožňovať plný rehoľný život nás karmelitánov, a na druhej strane tiež bude slúžiť tým cieľom duchovných cvičení, duchovných obnov pre ľudí," hovorí rehoľný brat Andrej.

Fotogaléria: Nový kláštor Rádu bosých karmelitánov


Príspevky i zo zahraničia

Nový kláštor Rádu bosých karmelitánov dokončujú v týchto dňoch v košickej mestskej časti Lorinčík. Výstavba začala v lete 2010, jeho slávnostná posviacka je naplánovaná na 27. septembra.
Foto: TASR/František Iván
Na výstavbu prispeli viaceré organizácie zo zahraničia, krakovská karmelitánska provincia i veriaci z celého Slovenska. "Asi v najväčšej miere nám pomohli príspevky veriacich z celého Slovenska, ľudí, ktorí sa dopočuli o tomto diele a jednoducho vzali si za svoje, že chcú prispieť," priblížil karmelitán.

Rád bosých karmelitánov je kontemplatívno-apoštolské spoločenstvo, ktoré spája rozjímavú modlitbu s apoštolátom. V súčasnosti tvoria komunitu v Košiciach traja kňazi a jeden rehoľný brat. "Možnosť duchovných cvičení plánujeme začať niekedy v polovici októbra. Kaplnka bude otvorená každý deň, hneď po posviacke. Bude možné prísť a pridať sa k nám v modlitbách," uviedol predstavený komunity.