Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Lov husí na Zemplíne ochranárom prekáža

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa informácií, ktoré zverejnila Slovenská poľovnícka komora na základe štatistík vedených Národným lesníckym centrom, bolo v roku 2018 na celom území Slovenska ulovených spolu 265 kusov husí.

Senné 15. januára (TASR) – Správa Chránenej krajinnej oblasti (CHKO) Vihorlat upozornila na svojej internetovej stránke na lov sibírskych husí zimujúcich na Zemplíne v chránených územiach. Podľa ochranárov by bolo vhodné vylúčiť podvečerný a ranný lov priamo na nocoviskách a povoliť ho len na pastvinách. Poľovníci sa s ich názorom nestotožňujú. Podľa člena poľovníckeho združenia Ostrovik v Sennom v okrese Michalovce Martina Vaľa, ktorý je zároveň správcom Iňačovských rybníkov, je logické nechať vtáctvo na pokoji počas dňa.

"Chránené vtáčie územie Senianske rybníky je významná ornitologická lokalita na Zemplíne a v danom čase najväčšie a jediné nocovisko migrujúcich husí," informuje správa CHKO Vihorlat na svojej stránke s tým, že na území, kde vodné vtáctvo zimuje, sa nachádzajú dve oblasti s rozdielnymi pravidlami ochrany. "V území Chráneného vtáčieho územia Senianske rybníky platí prvý stupeň ochrany, kde podľa zákona o ochrane prírody a krajiny nie je zákaz výkonu práva poľovníctva. Zákaz lovu a organizovanie spoločných poľovačiek je len v území a ochrannom pásme Národnej prírodnej rezervácie Senianske rybníky," vysvetľuje. Ako ďalej uvádza, k lovu na husi, ktorý je legislatívne povolený od 1. októbra do 20. januára, dochádza na lokalitách, "kde to zákon vyslovene nezakazuje". Podľa ochranárov však poľovníci počas večerného a ranného lovu zimujúce husi a ďalšie vodné vtáctvo plašia, čím strácajú energiu, "ktorú vtáky v mrazivom počasí ťažko nahradia". Vyčítajú im tiež, že na brehu rybníkov a priľahlých lúkach nachádzajú prázdne nábojnice.

"To, že tam poľovníci za sebou nechali nábojnice, neschvaľujem. Ani mne sa to nepáči, to je pravda. Nemalo by sa to stávať," reagoval na výčitky ochranárov Vaľo. Zaužívaný spôsob ranného a večerného lovu husí však za problém nepovažuje. "Všade vo svete sa tieto vtáky lovia ráno a večer a cez deň sa nechajú oddychovať. 200 rokov to takto funguje, že je ranný ťah a je večerný ťah. Kedy by sa malo poľovať? V noci sa poľovať nesmie. Bolo by lepšie plašiť ich celý deň? Poľuje sa trištvrte hodiny na svitaní a hodinu, necelú hodinu na súmraku. Toto má podľa mňa väčšiu logiku," vysvetlil názor poľovníckej obce. Poukázal pritom na skutočnosť, že sú to práve poľovníci, kto na Senianskych rybníkoch zimujúce vtáky prikrmuje.

Podľa informácií, ktoré zverejnila Slovenská poľovnícka komora na základe štatistík vedených Národným lesníckym centrom, bolo v roku 2018 na celom území Slovenska ulovených spolu 265 kusov husí. Ich počet sa pohybuje na úrovni takmer 12.500 jedincov a ako uvádzajú poľovníci, lov "v žiadnom prípade nenarušuje ich stavy".

Ochranári zo správy CHKO Vihorlat chcú "v dohľadnej dobe" s predsedami poľovných revírov o možnosti zabezpečiť vtáctvu zimujúcemu na medzinárodne významnej lokalite zvýšenú ochranu rokovať.