Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Košický kraj

Matrioshka pripomenie komunistický režim

Logo festivalu Matrioshka Foto: Visitkosice.eu

Festival Matrioshka je iniciatívou občianskeho združenia Azimut, cieľom ktorého je prelomiť bariéru mlčanlivosti a nezáujmu, a takto obnoviť diskusiu o totalitných režimoch a diktatúrach.

Košice 11. novembra (TASR) - Priblížiť a reflektovať absurditu, zločinnosť a reálie totalitného komunistického režimu v bývalom Československu je cieľom multižánrového festivalu Matrioshka, ktorý sa dnes začína v Košiciach. Potrvá až do 17. novembra, keď bude 25. výročie Nežnej revolúcie.

"Cieľom je obnoviť diskusiu a vytvoriť dialóg venujúci sa téme totality a jej rozdielnych formách a podobách, zaujať verejnosť a zapojiť ju v čo najväčšej miere do nášho programu, pretože totalita, to nie je minulosť, je to odkaz, ktorý ovplyvní našu budúcnosť. Počas siedmich festivalových dní budeme prezentovať rôzne typy umeleckých foriem, od voľnej diskusie, cez premietanie filmu, až po divadelné predstavenie," informovala za organizátorov Miroslava Rybárová.

V programe je aj Lietajúci pochod

Na úvod sa dnes o 17.00 h preženie košickou Hlavnou ulicou "Lietajúci pochod". V stredu bude v Pyecka Gallery odprezentovaná neodmysliteľná súčasť totalitných režimov - propagandistická plagátová tvorba. Štvrtok na Hlavnej 68 sa bude niesť v krátkych prezentáciách Pecha Kucha Night Košice s poradovým číslom 33 s podtitulom Matrioshka špeciál.

Piatkový večer sa bude v kníhkupectve Artforum spomínať na košického disidenta Marcela Strýka. Poctou tomuto výnimočnému človekovi bude komorný večer spojený s čítaním jeho tvorby, premietaním filmu a voľnou diskusiou. Pre milovníkov filmu je na sobotu pripravený trezorový film Skřivánci na niti na Dominikánskom námestí č. 8. Pôjde zároveň o malú oslavu storočnice Bohumila Hrabala, ktorý je autorom knižnej predlohy a spolu s Jiřím Menzelom aj scenára tohto oceneného filmu.

V nedeľu sa bude v téme trezorových a inak zakázaných filmov pokračovať so šéfredaktorom portálu kinema.sk Petrom Konečným. Filmová prednáška sa uskutoční v Kasárňach Kulturparku. Vyvrcholením festivalu bude na pondelkové 25. výročie Nežnej revolúcie nová divadelná inscenácia vytvorená špeciálne pre festival Matrioshka. Divadelný kabinet východňara v Kasárňach Kulturparku zahrá autorské predstavenie Stanislava Bilého s názvom BYT č. 8/9.

Festival je iniciatívou občianskeho združenia Azimut, ktorého cieľom je prelomiť bariéru mlčanlivosti a nezáujmu, a takto obnoviť diskusiu o totalitných režimoch a diktatúrach. Projekt je spolufinancovaný mestom Košice.