Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Košický kraj

Medici v rámci osvety informujú o ochorení AIDS a prevencii

Sviečkový pochod v Košiciach 3. decembra 2019 pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Hlavnou ideou pochodu je búranie predsudkov a vyjadrenie solidarity s HIV pozitívnymi ľuďmi a spomienka na tých, ktorí ochoreniu AIDS podľahli. Pochod zorganizovali študenti Lekárskej fakulty UPJŠ v spolupráci s územným spolkom Slovenského červeného kríža. FOTO TASR – František Iván Foto: TASR

Počas pondelkového programu mali študenti možnosť získať nielen dôležité informácie, ale dostali aj červenú stužku ako symbol boja proti AIDS.

Košice 3. decembra (TASR) – Osvetové aktivity pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS organizuje v týchto dňoch Spolok medikov mesta Košice. Informácie o víruse HIV a ochorení AIDS poskytovali študenti Lekárskej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ) kolegom na všetkých fakultách tejto univerzity, ako aj na košickej Technickej univerzite (TUKE) a Univerzite veterinárskeho lekárstva a farmácie (UVLF).

Aktivity majú zvýšiť povedomie o tejto problematike a informovať širokú verejnosť o spôsoboch prenosu HIV a možnostiach prevencie. "Začali sme osvetou v radoch študentov, pre ktorých sme v pondelok pripravili aktivity na piatich fakultách UPJŠ a tiež na TUKE a UVLF, kde sme oslovili celkovo 581 ľudí a objasnili im možné spôsoby prenosu ochorenia," uviedol predseda Spolku medikov mesta Košice Adam Nedoroščík.



Počas pondelkového programu mali študenti možnosť získať nielen dôležité informácie, ale dostali aj červenú stužku ako symbol boja proti AIDS, informačné brožúry a prezervatívy predstavujúce účinný spôsob ochrany pri sexuálnom styku. "Naším cieľom je tak prevencia, ako aj boj proti diskriminácii a stigmatizácii nakazených, keďže vírus sa šíri výlučne telesnými tekutinami a nie bežným fyzickým kontaktom, napríklad podaním ruky," dodal Nedoroščík.

V utorok pokračujú osvetové aktivity medikov v rámci World AIDS Week večerným sviečkovým pochodom na Hlavnej ulici. Ako ďalej informovala hovorkyňa Lekárskej fakulty UPJŠ Jaroslava Oravcová, akcia sa koná v spolupráci s územným spolkom Slovenského Červeného kríža (SČK) Košice-mesto. Pochod, ktorého hlavnou ideou je búranie predsudkov a vyjadrenie solidarity s HIV pozitívnymi ľuďmi, ako aj spomienka na tých, ktorí ochoreniu AIDS podľahli, začne o 18.30 h pred budovou bývalého Prioru. V stredu (4.12.) večer sa ešte uskutoční "pub quiz" na Mlynskej 22.