Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Košický kraj

Michalovskí mestskí policajti používajú pri práci aj segway

Segway, Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Za účelom zrýchleného a operatívnejšieho presunu zaradila MsP v roku 2014 do svojho vybavenia aj elektrickú trojkolku, ktorá slúži na presun po pešej zóne.

Michalovce 21. júla (TASR) - Mestskí policajti v Michalovciach používajú na dodržiavanie poriadku v uliciach mesta od tohto leta už aj segway. Podľa slov hovorkyne michalovskej radnice Ivety Palečkovej je tento dopravný prostriedok výkonnejší, má lepšie parametre a prekoná aj menšie prekážky. „Zakúpený bol preto, že tieto stroje chceme využívať v dvoch zmenách,“ dodala. Radnica investovala do segwaya 900 eur.

Podľa slov hovorkyne je centrálna mestská zóna monitorovaná kamerovým systémom a hliadkovú službu zabezpečuje jeden policajt. Ten je v rádiovom spojení s operátorom kamerového systému. „V prípade, že operátor zaznamená akékoľvek protiprávne konanie, okamžite vysiela hliadkujúceho policajta na miesto,“ vysvetlila fungovanie mestskej polície (MsP) Palečková.

Do roku 2012 mestská polícia vykonávala hliadkovú službu výlučne peši a služobnými motorovými vozidlami. Vedenie MsP sa preto rozhodlo zefektívniť výkon služby a do výstroje zaradilo aj služobné bicykle. Tieto sa využívajú v letných mesiacoch za priaznivého počasia na hliadkovanie predovšetkým v okrajových častiach mesta. Policajt tak prichádza do osobného kontaktu s občanmi a zároveň prejde výrazne väčší úsek. „V prípade, že potrebuje vykonať služobný zákrok, privolá si rádiostanicou motohliadku a spoločne vykonajú potrebné opatrenia,“ vysvetlila postup polície Palečková. Cyklohliadky sa stretli podľa jej slov s pozitívnym ohlasom u obyvateľov mesta, ale aj policajtov.

Za účelom zrýchleného a operatívnejšieho presunu zaradila MsP v roku 2014 do svojho vybavenia aj elektrickú trojkolku, ktorá slúži na presun po pešej zóne. „Dosahuje rýchlosť 20 kilometrov za hodinu a jedno nabitie vystačí na osem hodín prevádzky,“ konkretizovala parametre hovorkyňa. Výhodou trojkolky je, že je ekologická a tichá. Mestskú pokladnicu stála 500 eur.

Do vozového parku MsP patria aj dva motocykle, ktoré polícia získala kúpou za symbolické euro od občana Ruskej federácie, ktorý má k mestu Michalovce osobný vzťah. Výhodou tohto dopravného prostriedku je, že hliadkujúci policajti skontrolujú niekoľkokrát takmer všetky lokality v meste pri spotrebe 2,8 litra na 100 kilometrov.