Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Košický kraj

Michalovce oslavujú rok sedmičiek

Erb mesta Michalovce Foto: Heraldický register

Zemplínske sídlo si v tomto roku pripomína viacero významných jubileí. Ich spoločným znakom je číslica sedem.

Michalovce 29. októbra (TASR) - Galaprogramom, v ktorom sa predstaví slovenská folklórna špička i ďalší známi interpreti, vyvrcholia o niekoľko dní v Michalovciach oslavy 770. výročia ich prvej písomnej zmienky. Zemplínske sídlo si v tomto roku pripomína viacero významných jubileí. Ich spoločným znakom je číslica sedem.

"Pripomíname si 70 rokov od času, kedy Michalovce získali štatút mesta, v novembri si pripomenieme 70. výročie oslobodenia nášho mesta, 700. výročie prvej písomnej zmienky o michalovskom Rímskokatolíckom kostole narodenia Panny Márie a v neposlednom rade 770. výročie prvej písomnej zmienky o našom meste," informovala hovorkyňa michalovskej radnice Iveta Palečková.

Dodala, že galaprogram bude súčasťou podujatia s názvom Slávni rodáci mestu, ktoré sa uskutoční v piatok (31.10.) so začiatkom o 17.30 h v priestoroch Mestskej športovej haly. Diváci zhliadnu na jednom pódiu vystúpenie Lúčnice, SĽUKu a domáceho Folklórneho súboru Zemplín, pod režisérskou taktovkou známeho choreografa a michalovského rodáka - Jána Ďurovčíka.

V galaprograme vystúpia aj ďalší známi rodáci z Michaloviec - herečka Lucia Lapišáková a Ján Pisančin, ktorý sa preslávil ako ľudový rozprávač Ander z Košíc. "O hudobnú zábavu sa postará skupina Peter Bič Project, speváčka Misha, Pro Musica a husľový virtuóz Miroslav Starjak. Neprehliadnuteľným hosťom programu bude Nela Pocisková, ktorá sa v Michalovciach predstaví opäť po roku, spolu s tanečným zoskupením Gasp," doplnila Palečková.

Piatkovému galaprogramu, na ktorý majú všetci návštevníci voľný vstup, bude predchádzať slávnostná bohoslužba v priestoroch Rímskokatolíckeho kostola narodenia Panny Márie. Zúčastniť by sa jej mali aj potomkovia šľachtického rodu Sztárayovcov, ktorý mal v Michalovciach kedysi svoje sídlo. V priestoroch miestneho Zemplínskeho múzea uvedú v tento deň do života zároveň novú knihu o spomínanom významnom rode zo Zemplína.